2024. április 24., szerda

Adán online hirdették ki az Olvasásra fel! pályázat végeredményét

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár 2020 decemberében hetedik alkalommal hirdette meg Olvasásra fel! címmel könyvajánló- és képzőművészeti pályázatát az óvodás, alsós, felsős és középiskolás, valamint a felnőtt korosztály számára. A könyvtárban megtudtuk, hogy összesen 90 pályázótól kaptak mese-, illetve könyvajánlót Vajdaság különböző településeiről. A járványhelyzet miatt az eredményhirdetés az idén rendhagyó módon nem a könyvtár olvasótermében, hanem virtuálisan valósult meg pénteken az intézmény Facebook-oldalán, ahol közzétették a végeredményt. A pályázatra az óvodás és elsős korosztály meseillusztrációkkal jelentkezhetett, az alsósok 3-3 meséről írhattak 10–15 mondatos meseajánlót, a felsős és középiskolás pályázóktól 3 könyvajánlót vártak, a felnőtt olvasók szintén 3 könyvajánlóval pályázhattak.

A pályázat végeredménye – Az óvodás és elsős korosztály: 1. díj – az adai Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény Csipet-csapat csoportja (Vén Hanna, Ágoston Szintia, Nagy Ámor, Mihalec József Barnabás, Vince Izabella, Vastag Alíz) Sóti Éva óvópedagógus vezetésével, illetve a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola 1. c osztálya (Valković Gréta, Lálity Adél, Barna Eliza, Guelminó Kristóf, Rózsa Bianka, Frankó Franciska), felkészítőjük Tripolszki Csilla tanítónő; 2. díj – Sass Tamás, a moholi Novak Radonić Általános Iskola 1. b osztályos tanulója; 3. díj – Miksity Sharlin, a moholi Novak Radonić Általános Iskola 1. b osztályos tanulója.

Az alsós korosztály: 1. helyezett – Göblös Gergő, az adai Cseh Károly Általános Iskola 4. b osztályos tanulója; 2. helyezett – Sípos Noémi, az adai Cseh Károly Általános Iskola 2. b osztályos tanulója; 3. helyezett – Gergely Gregory, az adai Cseh Károly Általános Iskola 2. b osztályos tanulója.

A felsős és középiskolás korosztály: 1. hely – Tóth Dalma, 8. b osztály, adai Cseh Károly Általános Iskola; 2. hely – Čerkezović Lara, 7. b osztály, adai Cseh Károly Általános Iskola; 3. hely – Almádi Kata, 5. c osztály, moholi Novak Radonić Általános Iskola. Különdíj: Nagypál Zsófia, 8. b osztály, adai Cseh Károly Általános Iskola.

A felnőtt korosztályban Szalma Hodik Izabella érdemelte ki az első díjat. A könyvtárban közölték, hogy hétfőn minden intézménybe eljuttatják vagy postázzák a díjazottak jutalmát, valamint a résztvevők számára a köszönőlevelet.

A Szarvas Gábor Könyvtárban hagyományosan a magyar kultúra napján ajándékozzák meg a legaktívabb olvasókat is. A 2020-as évben a felnőttrészlegen a törökfalui Deák Gizella kölcsönözte a legtöbb könyvet, a gyermekkönyvtárból pedig az adai Zombori Dóra.