2024. április 19., péntek

100 millióan látták Navalnij videóját Putyin állítólagos luxuspalotájáról

Több, mint 100 millióan tekintették meg a YouTube-on az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus által közzétett videót, amin állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnök palotája látható. Az orosz vezető tagadta, hogy az övé lenne a titkos palota a Fekete-tenger partján.

„Amit ott (a filmben) a tulajdonomként mutattak be, semmi sem a tulajdonom, nem is volt sem az én, sem a rokonaim tulajdona. Soha!” – mondta Putyin.

A filmet azután hozták nyilvánosságra, hogy a berlini gyógykezelésről hazatérő Navalnijt a moszkvai repülőtéren őrizetbe vették, majd másnap elrendelték 30 napos előzetes letartóztatását, arra hivatkozva, hogy megszegte a lakhelyelhagyási kötelezettségét. Navalnij csapata továbbra is a lehető legtöbb ember mozgósítására használja a filmet, a hatóságok viszont arra figyelmeztetnek, hogy a tiltakozás a járvány miatt nem engedélyezett, ezért azt törvénytelennek tartják.

A Putyin palotája elnevezésű kétórás filmben Navalnij részletesen bemutatja a Fekete-tenger partján fekvő, csaknem 18 ezer négyzetméteres ingatlant. A palota területén korcsolyapálya, kaszinó, úszómedence, színház és ún. aqua diszkó is működik. A film szerzői azt állítják, hogy a palota területe csaknem 40-szer nagyobb, mint Monaco, és az épület állítólag mintegy 100 milliárd rubelbe (kb. 1,12 milliárd euró) került.