2024. április 25., csütörtök

FRISSÍTETT – Válságtörzs: Nincs enyhítés

Kisić Tepavčević: Három alkalommal jelentkezett nemkívánatos reakció

A köztársasági válságtörzs mai, 9 órakor kezdődött ülésén úgy határozott, nem enyhít a koronavírus megfékezésére eddig foganatosított intézkedéseken – így nyilatkozott dr. Darija Kisić Tepavčević, a törzs tagja az ülés után.

A járványtani helyzetre való tekintettel továbbra is kötelező a PCR-teszt az országba való beutazáshoz Magyarország irányából, annak ellenére, hogy több szomszédos országból, például Észak-Macedóniából vagy Bulgáriából anélkül utazhatnak be az emberek. 

Noha csaknem 415.000 polgár már felvette a védőoltást, a járványtani szakemberek szerint még mindig kedvezőtlen a helyzet, az óvatosság szükségszerű. A fertőzöttek száma naponta 1500 körüli, néhány napja csaknem 2000-re felszökött. A megbetegedések száma stagnál, és nem csökken.

Dr. Kisić Tepavčević kijelentette továbbá, hogy a 415.000 beoltott páciens esetében három alkalommal jelentkezett nemkívánatos reakció, ami 100.000 esetre 0,7 százalék. Minden esetben kórházi beavatkozásra volt szükség, de az érintetteket gyorsan hazaengedték. Hozzátette, még nem tudni, meddig nyújt védettséget a vakcina, de fontos a vírus terjedésének megakadályozása. Mint mondta, 1,5-2 millió polgárnak kell felvennie a védőoltást az országban ahhoz, hogy elérjük a nyájimmunitást.

Újságírói kérdésre dr. Kisić elmondta, hogy a Marakanán tervezett, február 18-ai labdarúgó-mérkőzésről is szó esett, megismételte, hogy a válságtörzs nem támogat semmilyen enyhítést az érvényben levő járványtani intézkedésekből, így a focimeccs esetében sem.