2024. április 25., csütörtök

Bekísérték a Partizan szurkolóvezérét

Látványos rendőrségi akció a repülőtéren

A montenegrói, kavači bűnbanda állítólagos tagjának állták útját a rendőrök pénteken a belgrádi Nikola Tesla Repülőtéren. Veljko Belivukot, a nyilvánosság előtt gyakran Velja Nevolja néven emlegetett kétes múltú fiatalembert azután kísérték be, hogy néhány nappal korábban likvidálni próbálták a tivati repülőtéren. 2017-ben már előállította a Partizan szurkolóinak egyik vezéregyéniségét a szerb rendőrség, azzal gyanúsították, hogy részt vett Vlastimir Milošević meggyilkolásában. Végül felmentették a vádak alól és szabadon engedték.
Belivukot szerdán meghallgatta a montenegrói Különleges Ügyészség az ellene tervezett gyilkossági kísérlet kapcsán. Azt vallotta, fogalma sincs, ki akarhatta likvidálni, így azt sem, mi lehet az indíték. Úgy fogalmazott, nem ismeri a gyanúsítottakat sem, Montenegróba csak családi látogatásra tért haza.
A montenegrói rendőrség öt személyt tartóztatott le a leszámolási kísérlet miatt, a sajtó értesülései szerint egyikük az a Radovan Stanišić, aki már ült a tivati Erste Bank kirablása miatt, évekkel ezelőtt 106 ezer eurót tulajdonított el bandájával.
A leszámolások hátterében a belgrádi sajtó szerint a két legjelentősebb montenegrói bűnszövetkezet közötti ellentétek állnak: a kavači és a škaljari banda háborúja. Pénteken a belgrádi repülőtéren látványos rendőrségi akció keretében állították elő Belivukot és további hat illetőt, közülük többen Belivuk testőrei. Az N1 hírtelevízió értesülése szerint a rendőrség informatív beszélgetésre kényszerítette az illetőket a montenegrói eseményekkel kapcsolatban. Éppen onnan érkeztek Szerbiába, amikor a hatóság több kocsival, látványos rajtaütés keretében, körbevette a csoport tagjait. A rendőrség nem adott ki hivatalos információt.
Belivuk az Iz principa (Elvből) szurkolócsoport alapítója. A média arról számolt be, hogy évek óta a kavači bűnbanda tagja, és hogy Montenegróban most is a csoport többi tagjával látták együtt.