2024. április 24., szerda

Új munkahelyek, magasabb életszínvonal

Ezeket a célokat is tartalmazza a gazdasági reformok uniós jóváhagyásra váró stratégiája

A gazdaság nyolc kulcsfontosságú területén irányoz elő reformintézkedéseket az a stratégiai dokumentum, amelyet pénteken küldött el Szerbia az Európai Bizottságnak. A dokumentum a 2023-ig terjedő időszak intézkedéseit foglalja össze, alapot adva ezzel az uniós csatlakozási tárgyalások gazdasági kérdésekre vonatkozó fejezeteinek folytatásához.
A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint ez a legfontosabb alapirata a Szerbia és az Unió, valamint az uniós országok közötti párbeszédnek a következő három évben. A stratégia azt a célt is szolgálja, hogy felkészítse Szerbiát az uniós költségvetési ellenőrzési folyamatra. A dokumentumban szereplő nyolc terület: az energiapiac és -szállítás és a mezőgazdaság; az ipar és a szolgáltatások területe; az üzleti légkör fejlesztése és az árnyékgazdaság visszaszorítása; gazdasági kutatások, gazdaságfejlesztés és innovációk, valamint a digitális átalakulás kérdéskörei; a gazdasági integráció reformjai; az oktatás gazdasági jellegű fejlesztései; foglalkoztatás és munkaerőpiac; szociális védelem és egészségügyi kérdések.
Szerbiának az a célja, hogy fejlessze nemzetgazdaságának a versenyképességét, új munkahelyeket teremtsen, tartós gazdasági fejlődési pályán maradjon, javítsa a polgárok életszínvonalát – áll a stratégia célkitűzései között. Az új program strukturális reformintézkedéseket határoz meg a célok elérése érdekében, középtávú terveket a makrogazdasági és fiskális stabilitás érdekében.
A dokumentumot meg kell majd vitatni az Európai Bizottsággal, a tagállamok pénzügyminisztereivel és a gazdasági tárcavezetőkkel is, valamint a tagállamok jegybankjainak vezetőivel. E megbeszélések várhatóan április és május folyamán esedékesek, ezt követően májusban a Miniszterek Tanácsának gazdasági és pénzügyi kérdésekkel foglalkozó ülésén közös ajánlásokat határoznak meg.