2024. április 19., péntek

Épül az Újvidék–Begecs kerékpárút

Az önkormányzat kiírta a versenypályázatot a Duna mellett húzódó bicikliútvonal kiépítésének a harmadik szakaszára.

A tervezett kerékpárút része lesz az európai uniós, transzregionális bicikliútnak (EuroVelo). Megépítésének az a célja, hogy jobb közlekedési lehetőséget biztosítson Szerbia és Magyarország, valamint az Európai Unió között.

Az EuroVelo rendszere összesen 15 különböző, Európán átívelő kerékpárútból tevődik össze, főként azok élvezhetik majd, akik naponta használják bringájukat. Az EuroVelo kerékpárútjainak hossza 70.000 kilométer, három szerbiai útirány létezik, a 6-os, a 11-es és a 13-as, ezeknek hossza 660 kilométer (az alternatív útirányokkal együtt 1100 kilométer).

Az Újvidék–Begecs útvonal az EuroVelo 6 útszakaszhoz tartozik, egy része lakott területen épült meg, a további 23 kilométer pedig a Duna melletti gátszakaszon húzódik. A kerékpárút projekttervezetére és megépítésére az előző időszakban 96 millió dinárt irányoztak elő.

A kerékpárút első szakaszát 2017-ben kezdték építeni, ekkor 1727 méternyi útszakaszt építettek Futakon, a Duna utcától a Begecs felé tartó útvonalon. A befektetés értéke 20,8 millió dinár volt, ezt az összeget a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium biztosította, amelyet a turizmus fejlesztésére terveztek.

Hamarosan megkezdik az Újvidék–Begecs kerékpárút építésének a harmadik szakaszát, ha kiépül, a Limántól Begecsig lábletétel nélkül karikázhatunk majd

Hamarosan megkezdik az Újvidék–Begecs kerékpárút építésének a harmadik szakaszát, ha kiépül, a Limántól Begecsig lábletétel nélkül karikázhatunk majd

A Dnevnik napilap honlapja beszámol arról, hogy a kerékpárút második fázisának a megépítése keretében Futaktól Begecsig 4548 méternyi útszakaszt építettek ki, ezt a projektet 69 millió dinárral támogatta az újvidéki önkormányzat és az imént említett minisztérium. Az Újvidék–Begecs kerékpárút első 6 kilométere megépítésének köszönhetően elkészült a Futakot Begeccsel összekötő úttest.

A városi Területrendezési és Nagyberuházási Hivatalban bejelentették, hogy a következő időszakban folytatják a kerékpárút megépítését. Tavaly befejezték Újvidéken a Simo Matavulj utcától a futaki Duna utcáig terjedő útszakasz projekttervezetét, amelyre 1,8 millió dinárt költött az önkormányzat. A harmadik munkaszakasz vége a kerékpárút újvidéki részének a megépítésével fejeződik, amely a limáni Shakespeare utcában végződik.

Az idén tervben van még a Futaki úton húzódó kerékpárutak és járdák rekonstruálása, valamint a Hajduk Veljko utcától az Európa sugárútig terjedő kerékpárutak felújítása. Erre a célra az önkormányzat 115,5 millió dinárt különített el a városi költségvetésben.