2024. április 19., péntek

Továbbra is a tervek szerint

Megkezdődött az egészségügyi dolgozók újraoltása

A szabadkai új városháza épületében egy hete kezdték meg a koronavírus elleni tömeges immunizációt. Egy hét alatt több mint ötezer-ötszáz, jobbára idős polgártársunk kapta meg a védőoltást. Napi szinten továbbra is körülbelül négyszázan veszik fel a vakcinát.

Az új városházán kialakított oltóponton a kínai Sinopharm cég által kifejlesztett vakcinát kaphatják meg a polgárok. A tömeges immunizáció kezdetén még azok is sorba álltak a vakcináért, akik korábban nem jelentkeztek be az interneten vagy telefonon keresztül. Ennek köszönhetően időnként torlódások alakultak ki a bejáratnál, kedd óta azonban csak az előzetesen regisztrált polgárok vehetik fel a védőoltást.

Csütörtökön ismét ellátogattunk az oltópontra, ahol a délelőtti váltás koordinátora, dr. Nikola Filipović számolt be az oltásról.

Eddig több mint ötezer-ötszázan kapták meg a koronavírus elleni védőoltást (Fotó: Gergely Árpád)

Eddig több mint ötezer-ötszázan kapták meg a koronavírus elleni védőoltást (Fotó: Gergely Árpád)

– Mint ahogy az elmúlt napokban, ma is minden rendben, a tervek szerint haladt. Ez a harmadik napja annak, hogy csak az előzetesen bejelentkezett páciensek kapják meg a védőoltást, viszont a mai napon azok is megkaphatják a vakcinát, akik ugyan nem jelentkeztek be, de elmúltak 75 évesek. Ma tizenegy óráig 194 korábban bejelentkezett páciens kapta meg a védőoltást, és ezzel az eddig beoltott személyek száma megközelíti az 5500-at. Ezen az oltóponton a három rendelőben továbbra is kizárólag a Sinopharm cég vakcináját adjuk a pácienseknek. Azt még nem tudjuk, hogy mikor lesz elérhető más gyártók vakcinája. Olyan páciensek is részt vesznek a tömeges immunizációban, akik eredetileg más vakcinát szerettek volna megkapni, de mivel egyelőre csupán a kínai védőoltás érhető el, azt veszik fel. Akik ragaszkodnak a Pfizer-BioNTech cég által kifejlesztett, vagy a Szputnyik V vakcinához, azoknak egyelőre türelmesnek kell lenniük – fogalmazott Nikola Filipović.

A polgároknak a vakcina felvételét követően óvatossági okokból húsz percig az új városháza konferenciatermében kell várakozniuk. A polgárokat telefonon értesítik az újraoltás időpontjáról.

A 76 éves szabadkai Loboda Csilla az egészsége érdekében rendszeresen felveszi a védőoltásokat.

– A vakcina felvétele óta is ugyanúgy érzem magam, mint előtte, sőt jobban, mivel örülök, hogy túlestem rajta. Tegnap a fiam jelentett be a vakcinára. Az egészségem megóvása érdekében rendszeresen felveszem az influenza elleni védőoltást is, és ezt az ősszel is megtettem – mondta Loboda Csilla.

A szintén 76 éves szabadkai Boros Mihály szerint mindegyik vakcina megfelel a célnak.

– Azért döntöttem a vakcina felvétele mellett, mert remélem, hogy ha minél többen felvesszük, az élet annál előbb visszatér a normális kerékvágásba. Én telefonon keresztül jelentkeztem a vakcinára. Úgy gondolom, nem fontos, hogy melyik védőoltást kapjuk, mindegy, hogy az keletről vagy nyugatról érkezik, mindegyiket alaposan leellenőrzik, mielőtt tömegesen alkalmaznák. Egyelőre jól érzem magam. A tévében azt hallottam, hogy a vakcina után egy-két napig hőemelkedést vagy egy kis izomfájdalmat tapasztalhatunk, de ez ezzel jár. Én nem tudok olyanról, hogy valaki esetében komolyabb mellékhatásai lettek volna a védőoltásnak – mondta Boros Mihály.

Az elmúlt napokban a Pfizer-BioNTech cég több mint négyszáz vakcinája is megérkezett a szabadkai Egészségházba. Ezen védőoltásokat azoknak szánják, akik korábban már felvették ugyanezen cég vakcináját. Az újraoltás az egészségügyi és a szociális intézmények dolgozóit, valamint az idősek otthonai lakóit érintik.