2024. április 19., péntek

A bűntettnek mindig van arca

Óbecsén tegnap megemlékeztek a razzia 79. évfordulójáról

A 79 évvel ezelőtti tragikus események felidézésével, és csaknem 250 áldozat nevének a felolvasásával kezdődött tegnap Óbecsén a razzia áldozataira való emlékezés a Tisza-parti vesztőhelyen felállított márványtáblák előtt. Svetlana Vuletić alpolgármester szerint a békés egymás mellett élés feltétele az igazság megismerése.

– A történelemről nem fordíthatjuk el a tekintetünket. A bizalom miatt vagyunk most ma itt, együtt. A bizalom mellett szükség volt arra az őszinte vágyra és reményre is, hogy különböző nemzethez és valláshoz tartozó emberekként készek vagyunk együtt fejet hajtani az áldozatok emléke előtt, de arra is, hogy ne higgyünk abban a több évtizedes demagógiában, mely szerint a bűntett kollektív. A bűntettnek mindig van arca, közös csak az együttérzés és az áldozatokra való emlékezés lehet – mondta többek között Svetlana Vuletić alpolgármester.

A Nagycsatorna torkolatánál lévő emlékmű közelében 1942. február 27-én csaknem 250 szerb, magyar zsidó és roma lelte halálát a jeges Tiszában. A tragédia körülményeiről a Harcosok Szövetsége óbecsei szervezetének nevében Jelena Češljević beszélt, majd Dejan Stanojev óbecsei pravoszláv püspöki helynök gyászmisét szolgáltatott az áldozatok emlékére. Lelki üdvükért Fuderer László belvárosi espres plébános, valamint a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége nevében Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség előimádkozója mondott imát.

A megemlékezés végén a megjelentek megkoszorúzták az emlékhelyet, egy koszorút pedig a zsilipnél engedtek a Tiszába. A folyónál történt megemlékezés előtt a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából az 1962-ben lerombolt zsinagógára és az egykori zsidó iskolára emlékeztető márványtáblánál is koszorút helyeztek el a megemlékezők.