2024. március 29., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Folytatódik a Fradi–Fehérvár versenyfutás

Bognár György hasba szúrná magát, az Újpest KO-vereséggel kezdett új edzőjével

Bár tegnap két, az 5. fordulóból elhalasztott mérkőzést is pótoltak, így a címvédő Ferencváros Budafokra, a Fehérvár pedig Kisvárdára látogatott, egyértelmű a két csapat fölénye az OTP Banki Ligában.

Ez akkor is igaz, ha a Fradi nagyon gyengén kezdte a tavaszt, hiszen első két mérkőzésén csupán egy pontot szerzett. Egy héttel ezelőtt egy Diósgyőr elleni hazai meccset pótolt, de hiába játszott hatalmas fölényben, a vendégek Almir Suljić góljával nyertek. A bosnyák–magyar játékos csereként lépett pályára, második labdaérintésére betalált, majd edzője le is cserélte, hogy védőt vigyen be – ez sem mindennapi karrier a Groupama Stadionban. Ezt követően a hétvégén, Felcsúton is csak szenvedett, ha nincs Myrto Uzuni 81. percben szerzett szabadrúgásgólja, akkor kikapott volna a Puskás Akadémia vendégeként. Hogy a hétvégén mi lesz a Kisvárda ellen, nem tudni, bár a statisztika zöld-fehér győzelmet ígér. A felek eddig hétszer találkoztak az élvonalban, és mindig a Fradi győzött, gólt is mindössze egyet kapott. A két csapat közötti erőviszonyt figyelembe véve miért is lenne ez most másképp?

A fehérváriak egy kiütéses, 5:0-s újpesti győzelemmel nyitottak, így hét pontra csökkentették a különbséget a listavezető mögött. Ugyan Márton Gábor edző látott hibákat, és szerinte az is megvizsgálandó, hogy néhány játékos miért mozgott fáradtabban, de összességében nem volt elégedetlen, örült a győzelemnek. Szombaton a Honvéd látogat Székesfehérvárra, ellene lehet javítani: a hazaiak 2018. december 2-a óta nem nyertek a kispestiek ellen pályaválasztóként, a legutóbbi három bajnoki pedig döntetlenül végződött. Az iksznek talán örülne a Honvéd, hiszen a fővárosi csapat szempontjából siralmasabb a mérleg: a legutóbbi tizenegy egymás elleni tétmérkőzésen nyeretlen maradt (négy döntetlen, hét vereség), 2017. május 27-e óta képtelen volt begyűjteni a három pontot a riválissal szemben. Arra, hogy Fehérváron győzzön, 2013. október 27-én volt példa legutóbb, érdekesség, hogy az 1:2-es mérkőzésen a hazaiak gólját a zentai Nemanja Nikolić szerezte, aki jelenleg is ott futballozik. A kispestiek a hétvégén a ZTE ellen játszottak 2:2-es döntetlent, Pisont István edző akkor úgy fogalmazott, a decemberi teljesítményüket meg sem közelítették, de ebből kell felállniuk, és továbblépniük.

A ZTE a Paksot fogadja, az egerszegiek edzője, Boér Gábor úgy fogalmazott, mindenkiben maradt némi hiányérzet, de kezdésnek nem volt rossz a budapesti pontszerzés. A Paks a Diósgyőrt verte 2:1-re vasárnap, Bognár György edző őszinteségi rohamában azt mondta, ilyen rossz futballmeccset nagyon ritkán látni. „Komolyan mondom, ha ezt még egyszer meg kell néznem – ha csak az összefoglalót is –, hasba szúrom magam. Van hová javulnunk a következő hétre.”

A Mezőkövesd egy kisvárdai 0:0-val nyitott, szombaton az Újpest ellen kellene javítani. Az edzőváltáson átesett fővárosi csapat Michael Oenning vezetésével állítólag motiváltan lépett pályára a fehérváriak ellen, de a német edző szerint éppen ez az oka az 5:0-s vereségnek. „Próbáltunk támadólag fellépni, gólszerzési lehetőségeket kialakítani, de nem lehet úgy játszani, hogy kizárólag csak a támadójátékra összpontosítunk, és eközben nem figyelünk eléggé a védekezésre” – nyilatkozta csalódottan.

A harmadik helyen álló MTK a negyedik Puskás Akadémiát fogadja, akár gólzápor is lehet, hiszen a felek legutóbbi hat egymás elleni bajnokija közül három is 3:2-es eredménnyel zárult.

Vasárnap egy kiesési rangadó zárja a fordulót: az utolsó helyezett Diósgyőr az utolsó előtti Budafokot fogadja. A két csapat eddigi egyetlen élvonalbeli mérkőzésén, tavaly október 17-én az újonc 2:1-re győzött, szóval a DVTK-nak van törlesztenivalója.

A 18. forduló programja:

Január 30., szombat: MTK–Puskás Akadémia (12.30), Mezőkövesd–Újpest (14.45), Ferencváros–Kisvárda (17), Fehérvár–Honvéd (19.30). Január 31., vasárnap: ZTE–Paks (14.10), Diósgyőr–Budafok (16.15).