2024. április 18., csütörtök
FÉRFI VB, EGYIPTOM

Az IHF reagált a szlovén vádakra

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) kedden reagált a szlovén szövetség honlapján megjelent, az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság szervezőit bíráló beszámolóra. Mint arról korábban hírt adtunk, a szlovénok közleményükben nehezményezték, hogy a középdöntő utolsó mérkőzése előtt 12 játékosuk is ételmérgezést kapott, emiatt nem tudtak kellőképp felkészülni, és a teljes kerettel kiállni a házigazda elleni, a továbbjutásról döntő találkozón. A meccs 25:25-ös döntetlennel zárult, ami Egyiptomnak kedvezett. Az IHF reakciója részletesen leírja a vasárnap esti történéseket, a jelentés szerint a hotel klinikáján megvizsgáltak és gyógyszeres kezeléseben részesítettek egy gyomorproblémákkal küzdő, meg nem nevezett szlovén játékost, majd a klinika orvosa és az egészségügyi minisztérium orvosi bizottságának elnöke is kérte, hogy a többi érintettet is megvizsgálhassák, ám ezt Ljubomir Vranješék kategorikusan elutasították.

Az IHF hozzáteszi, egyetlen résztvevőtől, még a szlovénokkal egy szállodában lakó fehéroroszoktól sem kapott hivatalos panaszt a torna során felszolgált ételekkel kapcsolatban. A nemzetközi szövetség a szlovénok Egyiptom elleni teljesítményére is kitér, és nem lát összefüggést az állítólagos ételmérgezés és a vereség között, hiszen Szlovénia a második félidőben már öt góllal is vezetett, és a pályán nem volt arra utaló jel, hogy a játékosok betegek lettek volna.A szlovénokat egyébként Morten Henriksen, a dánok sportigazgatója megvádolta azzal, hogy a szállodán kívülről rendeltek pizzát, ám ezt Dragan Gajić, a szlovén válogatott jobbszélsője, valamint Vranješ szövetségi kapitány is cáfolta.

Amorim az évtized legjobbja

Eduarda Amorimot, a Győr brazil klasszisát választották az elmúlt évtized legjobb női kézilabdázójának, illetve védekezőjének a Handball-Planet kézilabdás szakportál szavazásán. A győri klub honlapjának beszámolója szerint az edzőkből, egykori legendás játékosokból és szakújságírókból összeálló zsűri minden poszton három jelölt közül szavazhatta meg a számára legjobbat, emellett a szurkolók is leadhatták voksaikat. A honlap szerint az elmúlt tíz év legjobbjáról döntő voksoláson Amorim, valamint a korábban szintén Győrben játszó norvég Heidi Løke között 49:49-es döntetlen alakult ki, így a szurkolók által leadott voksok száma döntött a brazil játékos javára (2800:1874). A védekezők különversenyében a balátlövő világklasszis magasan a legtöbb szavazatot nyerte el a zsűritől, valamint a közönségszavazatok 80 százalékát is ő kapta. A 34 éves Amorim az elmúlt tíz esztendőben ötször nyerte meg a Bajnokok Ligáját a Győrrel, míg a brazil válogatottat 2013-ban első nem európai csapatként a világbajnoki címig vezette.

Az évtized álomcsapata, kapus: Katrin Lunde (norvég, Vipers). Jobbszélső: Jovanka Radičević (montenegrói, Budućnost). Jobbátlövő: Nora Mørk (norvég, Vipers). Irányító: Nycke Groot (holland, Odense). Balátlövő: Cristina Neagu (román, Bukarest). Balszélső Camilla Herrem (norvég, Sola). Beálló: Heidi Løke (norvég, Vipers). Védekező: Eduarda Amorim (brazil, Győr).