2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREK

Online kerekesszékes edzésprogram

Online kerekesszékes asztalitenisz-edzésprogramot mutattak be tegnap a nagybecskereki és a szegedi sportolók. Mint ahogy arról már írtunk, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló, határon átnyúló együttműködési program Inter Pingpong 3 megnevezésű projektje szerbiai és magyarországi diák, amatőr és fogyatékkal élő sportolókat ölel fel.

A koronavírus megbolygatta a fogyatékkal élő sportolók terveit is. A szegedi és a nagybecskereki kerekesszékes asztaliteniszezők ugyanis – egy határon átívelő projektum keretében – közös edzéseken vehettek volna részt, de a határátlépési korlátok miatt ezt csak online formában tehették meg.

– Sajnos ott tartunk, hogy a programnak mennie kell, tehát ilyen szűk helyre szorultunk, de tudjuk, hogy így biztonságos részünkről, illetve a sportolók részére is, mert ezt a termet csak ők használják. Minden intézkedést betartva jöttünk el ide, és meg fog történni az online közös edzés a szegedi partnerrel. Azt gondolom, hogy ennek lesz folytatása, legfőképpen, hogyha a koronavírus-helyzet stabilizálódik, akkor tudunk majd személyes találkozókat, versenyeket és még magasabb szintű edzéseket tartani – nyilatkozta Herédi Krisztián, a Zenta Asztaliteniszklub elnöke.

A 2×45 perces edzés során mindkét oldalon három versenykategóriában soklabdás (multiball) edzést mutattak be az edzők. Az ilyen edzés teljesen új megközelítés a parasportolók és az edzők számára is.

– Természetesen jobban szeretném ezt úgy, hogy mindenki egy teremben van, és közösen edzünk egymás ellen, de ez is egy olyan formája az edzésnek, amit ez a szituáció megkövetelt, és csak így tudtuk létrehozni. Biztos, hogy szakmailag hozzájárult a fejlődésükhöz, mert amikor ők edzenek, akkor csak azzal foglalkoznak, hogy minél többször megcsinálják az adott gyakorlatot. Itt pedig most ültek, és nézték a saját korosztálybeli játékosokat, és tudták kommentálni, véleményeket mondani – hallottuk Mellik Zoltán zentai edzőtől.
A parasportolók számára hatványozottan fontos, hogy mielőbb visszatérjünk a régi kerékvágásba, hiszen számukra az edzések kimaradása még közvetlenebben kihathat az egészségükre.

– Ez egy új tapasztalat, új formája az együttműködésnek. Majd meglátjuk, hogyan alakul a helyzet. De tovább kell dolgoznunk, mert az élet megy tovább, a versenyek is úgyszintén folytatódnak, amire készülünk mi is, és ők is – véli Nenad Krbavac becskereki asztaliteniszező.

A nagybecskereki és a szegedi asztaliteniszezők együttműködése már hosszabb ideje tart.

– Mindenképpen jók a közös edzések, és hatással vannak a fejlődésünkre. Szükségszerű, hogy meglássuk, hogyan dolgoznak más hasonló asztaliteniszklubok. Milyen gyakorlatokat végeznek, hogyan edzenek. Persze mi is megmutatjuk, hogyan dolgozunk – nyilatkozta Slađana Krsmanović, a nagybecskereki K2 asztaliteniszklub edzője.

Az edzéseket képernyőn és mobiltelefonon is lehetett követni. Az edzések után a résztvevők online beszélgetést tartottak és szakmai tapasztalatcserét folytattak.