2024. április 20., szombat
ÉDENKERT A TÁLBAN

Nem takarmány, csemege!

Terítéken a sütőtök

Míg az interneten arról olvastam, hogy a sütőtök kifejezéssel azokat a tökféléket illetik, amelyeket főképpen sütve fogyasztanak, és ebben az értelemben a sütőtök nem egyetlen tökfaj elnevezése, hanem gyűjtőnév, ráakadtam a nagyon is igaz állításra, hogy a sütőtök nem takarmány, hanem csemege. A kultúránkban sokan ugyanis a takarmánytökkel/disznótökkel való rokonság miatt állati takarmányként tekintenek a sütőtökre. Pedig a szakemberek nem győzik felsorolni az érveket, miért iktassuk be minél gyakrabban az étrendünkbe.

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Valamikor magam sem rajongtam érte, de amióta megtudtam, hogy javítja a látást – én meg iskolás korom óta rövidlátó vagyok (szemüveges, illetve szemlencsés) – azonnal felvettem a kedvenc ételeim közé. Sőt az is kiderült, szabályozza a vérnyomást, óvja a szív egészségét, elősegíti a jó alvást, csökkenti a depressziós tüneteket, erősíti az immunrendszert, egészségesen tartja a prosztatát... A fertőző betegségek, különösen a vírusfertőzések idején ajánlják a sütőtök gyakori fogyasztását a magas karotin- és C-vitamin-, valamint a B-vitamin-, továbbá jelentős kalcium- és foszfortartalma miatt. A nyers vegán étrendemben nem sütve, hanem a többi nyers étellel kombinálom, hogy semmilyen vitamin, ásvány ne vesszen kárba, hanem serkentő hatással legyen a szervezet működésére.

Receptek
A mai receptjeimben ötleteket adok arra, hogy a nyers gyümölcs- és zöldségfélékből, valamint magvakból készült fogásokban, hogyan értékesítsük a sütőtöknek nem csupán a „húsát", hanem (pl. a Tamás-tálban) felhasználjuk az értékes magját is.

Kata-mix

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Hozzávalók (egy személy részére): 1 marék reszelt sütőtök, 1 nagy alma, 2 banán, 4-5 aszalt szilva, ½ citrom, ½-1 dl víz, 1 tk. őrölt fahéj.
Elkészítése: Alaposan megmossuk az almát, kimagozzuk, héjastól kockákra vágjuk, valamint a héjától megtisztított, karikákra szelt banánnal, sütőtökkel és fahéjjal együtt a turmixgépbe tesszük, ráöntjük a vizet, és pépesítjük. A kész massza egyik részét magas pohárba, a másik részét kis tálkába öntjük. Apróra vágott aszalt szilvával és héjától megtisztított, kimagozott citromdarabkákkal díszítve kínáljuk. A finomságot a pohárból hosszú kanállal, a tálkából kávéskanállal fogyasztjuk. Ha anyuka vagy nagymama érkezik vendégségbe, akkor a pohárból a felnőtt, a tálkából a gyerek kanalazhatja a pompás desszertnek beillő fogást. Ha azonban a felnőtt csak magának készíti, akkor félliteres pohárba öntve fogyaszthatja reggeliként, ebédként vagy vacsoraként.

Emil-mix

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Hozzávalók (egy személy részére): 1 pici db/1 női maréknyi reszelt sütőtök, ¼ cékla, 1 alma, 1 sárgarépa, 1 kisebb sárga krumpli, 4 zöldsalátalevél, 1 tk. őrölt fahéj, 1–3 gerezd fokhagyma, 1tk. friss/szárított kapor, 2 ek. extraszűz olívaolaj vagy 1 ek. kókuszolaj, ½ dl víz.
Elkészítése: A salátát megmossuk, az almát, krumplit és a sárgarépát kefével alaposan megmossuk szódabikarbónás vízben, majd átöblítjük. Hájastól mindent összevágunk. A salátát összetépkedjük, a fokhagymát és a céklát megtisztítjuk, összevágjuk. Mindezt a tökkel, fahéjjal, kaporral, olívaolajjal a turmixgépbe tesszük, vizet öntünk hozzá, és pépesítjük.

Jancsi-hopp

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

A nehéz fizikai munkát végzőket, sportolókat „feldobja" ez a vitaminbomba.
Hozzávalók: 1 maréknyi kimagozott, reszelt vagy kockákra vágott sütőtök, 2 banán, 10 kimagozott datolya, 1 marék nyers mogyoró, 3 ek. mazsola, 2 ek. lenmag, 2 ek. szárított tökmag, 2 ek. napraforgómag, 1 ek. kakaópor vagy fahéj, 2-3 ek. kókuszliszt, 5 db muffin papírforma.
Elkészítése: A sütőtököt és a banánt turmixgépben pépesítjük, utána egy tálkába kanalazzuk, azzal, hogy ebből a masszából egy evőkanálnyit hagyunk a gépben. Aztán a gépbe tesszük a datolyát, mazsolát, valamint a mogyorót és a többi magot. Beleteszünk még egy evőkanálnyit a pépesített banánból-tökből, és rövid ideig hagyjuk, hogy a gép nagyjából összeaprítsa a magvakat. A masszát nagyobb tálba tesszük, belekeverjük a kakaót/fahéjat és a kókuszlisztet, elegyítjük az összetevőket. Az előző tálkából (a sütőtök és banán keverékéből) annyit kanalazunk ebbe bele, hogy azzal összekeverve keményebb golyóvá gyúrhassuk. A tök és banán keverékéből pici kanállal keveset kiveszünk, azzal díszítjük a golyókat, amelyeket muffin- vagy kisebb nagyságú papírformába tesszük, és fogyasztásig a hűtőszekrényben tároljuk. A megmaradt tök-banán pudingszerű keveréket pedig kókuszliszttel megszórjuk, és szintén berakjuk a hűtőbe. Ezt külön is fogyaszthatjuk.

Tamás-tál

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Hozzávalók (egy személy részére): 3 friss datolya, 1 banán, 1 narancs, néhány szem nyers mandula vagy dió, 1 ek. nyers, tisztított tökmag, 3 zöldsalátalevél, 3 káposztalevél, ½ citrom kifacsart leve, 1 ek. extraszűz olívaolaj.
Elkészítése: A szörpkészítőbe beletesszük a káposzta három levelét, abból egy kevéske szörpöt készítünk, pohárba öntjük, és evés előtt megisszuk. A szörpkészítőben maradt káposztarostokat külön tálba tesszük. Ráhelyezzük a jól megmosott, leszűrt, összetépkedett zöldsalátát. A héjától megtisztított, karikákra vágott banánt és a megmosott, meghámozott narancsot gerezdekre bontjuk, ollóval felébe vágjuk, kanállal a káposztára és a salátára tesszük. Ráöntjük a citromlé és olaj keverékét. Megszórjuk mandulával, tökmaggal, kimagozott, felébe vágott datolyával. Öt percig hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, és már kínálhatjuk, vagy fogyaszthatjuk a savanykás-édes csemegét.

Gyömbéres-cukorkóré tea
A sütőtökből készült és más nyers vegán fogások után igen jótékony hatású a gyömbéres-cukorkóré tea. Egyes szakemberek a tüdő egészségének megőrzése érdekében, illetve a koronavírus ellen naponta melegen fogyasztják.
Hozzávalók: 1 kk. gyömbérpor, 2 kk. igazi édesgyökér (nevezik cukorkórénak is, a bioboltokban a szerbiai elárusítók slatki koren/sladić néven ismerik, latin neve glycyrrhiza glabra), ½ l víz.
Elkészítése: Teáskannában a gyömbérporra és a cukorkóréra ráöntjük a vizet. Amikor felforr, még 20 percig lassú tűzön főzzük. Leszűrve két csészébe öntjük ezt az erős ízű teát. Én az egyik adagot 30 perccel a reggeli után vagy a délelőtt folyamán – a javaslat szerint – azonnal jó melegen megiszom, a másik csészényit pedig délután-estefelé felmelegítve fogyasztom el.