2024. április 24., szerda
OLVASNIVALÓ

Év eleji filmmustra

Januári filmbemutató

Amennyiben egy filmkedvelőt megkérdeznek, hogy mit is vár az új esztendőtől, minden bizonnyal azt válaszolja, hogy bármi is legyen, de mehessen moziba, vagy nézhessen vadiúj, s nem utolsósorban minőségi filmeket. Esztendőnyitó filmmustránk alapján, a mozik megnyitására és a kasszasikergyanús filmekre még nem igazán vehetünk mérget, mivel továbbra is az internetes tartalomsugárzók kínálata viszi a prímet, és listánkon csak elvétve található mozis bemutató. Ezért először is ezek kínálatából válogatunk.

Kizárólag a továbbra is listavezető tartalomszolgáltatón, a Netflixen január 7-étől lesz megtekinthető Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmdrámája, amelyben egy fiatal pár (Vanessa Kirby és Shia LaBeouf) a szülővé válás küszöbén áll, csakhogy az otthonszülés közben borzalmas tragédia történik.

Január 27-étől Naomi Watts Penguin Bloom című filmjében egy sebesült pingvinre bukkan egy család, akik befogadják és felnevelik a madarat, ez teljesen megváltoztatja az ő életüket is.

Két napra rá pedig már a The Dig című filmet is megtekinthetjük Lily James, Johnny Flynn, Ralph Fiennes és Carey Mulligan főszereplésével. A második világháború kezdete előtt játszódó filmdrámában egy gazdag hölgy felbérel egy régészt, hogy a birtokán ásatásokat végezzen, melynek során olyasvalamire bukkannak, ami megváltoztatja mindkettejük életét.

Az Amazon Prime nyerőkártyája az év első hónapjára Regina King One Night in Miami című filmdrámája, amit január 15-étől kezdenek el vetíteni, és amely azt az estét meséli el, amikor egy asztalhoz ült Malcolm X polgárjogi harcos, Sam Cooke legendás énekes, Jim Brown legendás amerikai focijátékos és Muhammad Ali legendás bokszoló.

A legnagyobb érdeklődésre a magyarországi mozikban a január 28-án esedékes Toxikoma című film számíthat Herendi Gábor rendezésében és Molnár Áron, Bányai Kelemen Barna, Török-Illyés Orsolya, Sodró Eliza főszereplésével. Szabó Győző népszerű magyar színész azonos című írásán alapuló filmben a két főhős, a drogos alfahím, Szabó Győző szerepében a vajdasági származású Molnár Áron és az istent játszó pszichiáter (Csernus Imre szerepében Bányai Kelemen Barna) egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól. A film a népszerű színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, egy hosszú évekig tartó drogos zuhanást, melynek végén minden szétesik Győző körül, aki végül rászánja magát az elvonókúrára. Itt találkozik Csernus doktorral, s innen indul a film, ami azt az ego harcot mutatja be, amely a két domináns férfi között játszódott le a pszichiátrián. Mindketten bejárják a saját útjukat és megtanulnak valamit a másiktól, amitől a saját életüket is jobb irányba fordítják. Győző és Csernus egymással harcol, de egy ponton mindkettejüknek el kell jutni a felismerésig, hogy csak közösen juthatnak előre, és hogy van valami, amiben csak a másik segíthet rajtuk.