2024. április 19., péntek
ENNIVAL(L)Ó

Merd újragondolni az életed, az ételed

Ételek és életek, amelyek közel állnak a szívünkhöz. A mindennapi életünk ízeihez, receptjeihez, illa(na)taihoz tartozik egy-egy (sors)történet. Ebben a rovatban a magaméit írom le, remélve, hogy ezekben a sztorikban az Olvasó is megtalálja majd (a) magá(é)t. Recept is lesz, lehet utánunk csinálni – sütni, főzni, enni: lenni.


Brückner (szül. Mezei) Katalin vendégének lenni fogalom és élmény. A néhány évvel ezelőtt Németországból haza, a szülőfaluba, Doroszlóra visszatelepült asszony, kifinomult ízléssel felújított otthonában, kivételes társaságában kikapcsolódás, feltöltődés a létezés. Mindig tanul valamit és töltekezik az ember. A szülőföldet elhagyni a jobb megélhetés reményében, ma sokak útja lett és volt az a múltban is. Kató sokat mesél nekem azokról az időkről, amikor egyedülálló anyaként nekivágott a munkakeresésnek, és próbálta megtalálni a helyét egy messzi országban. Azt mondja, a bácskai (konyhai és habitusi) ízek mindig elkísérték, és biztosan sokat tett az ottani boldogulásához az is, hogy itthonról nagy adag talpraesettséget, szorgalmat, emberi szívósságot vitt magával. Egy üzemi konyhára került. Eleinte megkísérelte az itthoni ízek ottani meghonosítását, de nem tapasztalt nagy fogadókészséget a zsíros bácskai konyha iránt. Kértek tőle viszont ottani specialitást. Egyik nap azt kapta feladatul, készítsen marhasültet vadasan, mellé pedig zsemlegombócot. Kató úgy mesélte, nagyon izgult. Fogalma sem volt, hogyan fogjon hozzá, egy számára teljesen ismeretlen étel elkészítéséhez. Hol volt még akkoriban a mindenki számára elérhető internet, hogy beüsse a keresőbe ennek a németes ételnek a receptjét!? El kellett hát menni egy könyvesboltba, és megvenni a helyi mindentudó szakácskönyvet. Kató szóról szóra az abban leírt utasításokat követte, és tett még egy kicsit többet is, szívét- lelkét beleadta a munkába, a főzésbe. Azt mondja, attól lesz az étel igazán különleges. Hiába ugyanaz a recept, a szakács hozzáállásától, viszonyulástól lesz más és más, finom és egy kicsit még finomabb egy-egy fogás. Ezzel az étellel Kató egyből belopta magát a helyiek, a munkaadók szívébe. Hamarosan üzemi konyhafőnökké léptették elő. A mesteri szakácsnő ezt a receptet ajánlja figyelmünkbe, nem csupán a kellemes emlékek, hanem a fogás aktualitása miatt is. Németországban a marhasült vadasan ünnepi menünek számít, Kató a mai napig gyakran készíti jeles alkalmakkor. Valljuk be, mi lehet ünnepélyesebb az újév köszöntésénél?

Marhasült vadasan

Hozzávalók: 60 dkg marhahús (lapocka); a páchoz: 7,5 dl víz, 2,5 dl borecet, 1 csomó leveszöldség, 1 fej vöröshagyma 2 szem szegfűszeggel és egy babérlevéllel megtűzdelve, ½ tk. fekete szemesbors, 3 szegfűbors, 4 borókabogyó, só; a mártáshoz: 3 dkg olvasztott vaj, 2 tk. cukor, 4 dkg liszt, ½ l vízzel felhígított húslé, 2 ek. vörösbor, 2 ek. tejszín.

Elkészítése: A húst egy tálba helyezzük. Megkeverjük a páclevet, majd a húsra öntjük, és letakarva 3 napon át állni hagyjuk a hűtőben. Naponta megfordítjuk a húst. Kivesszük a húst a pácléből. Felforraljuk a páclevet egy fazékban, megsózzuk, beletesszük a húst, leszedjük a habot, és fedővel letakarva, lassan forralva kb. ½ órán át addig főzzük, amíg a hús megpirul. A húst meleg helyre tesszük, és átszűrjük a levét. A mártáshoz az olvasztott vajból, cukorból és lisztből sötét rántást készítünk, ezt lassan felöntjük a hígított lével, majd hozzáadjuk a vörösbort. Gyakori kevergetés mellett 20–30 percig főzzük. Átszűrjük a levet, behabarjuk a tejszínnel. A húst szeletekre vágjuk, és a mártásba helyezzük.

Zsemlegombóc

Hozzávalók: 10 db szikkadt zsemle, só, kb. 4 dl langyos tej, 2 ek. kockára vágott vöröshagyma, 1 csokor vágott petrezselyemzöld, 3 dkg vaj, 4-5 tojás, 1-2 ek. liszt, szükség esetén prézli, só.
Elkészítése: A zsemléket vékony szeletekre vágjuk, és tálba tesszük. Megsózzuk, ráöntjük a tejet, fedővel letakarjuk, és 30 percet várunk, hogy felszívja a tejet. A hagymát a petrezselyemmel forró vajon megpirítjuk, a tojásokkal és kevés liszttel együtt a zsemlékhez adjuk, majd egynemű tésztává dolgozzuk össze. Újabb 30 percig pihentetjük. Sós vizet forralunk, és próbagombócot készítünk: ha szükséges, a tejet még prézli hozzáadásával tudjuk megkötni. Nedves kézzel egyforma nagyságú gombócokat formálunk, ezeket a forrásban lévő vízbe tesszük, kicsit főzzük, majd lejjebb vesszük a hőmérsékletet. Közvetlenül a forráspont alatti hőmérsékleten, félrebillenetett fedővel kb. 20 perc alatt megfőzzük. A gombócokat habszedő kanál segítségével vesszük ki a vízből, és rögtön tálaljuk.
Jó étvágyat és egészségünkre! Teli gyomorral jöhetnek az újévi fogadalmak, mert, ahogy a fenti történet tanulsága is igazolja, érdemes hinni az újrakezdésben. Jól bevált, biztos alap(anyagok)ok felhasználásával újragondolni az életet, az ételed – hinteni a fogásra egy kis vadas öntetet, majd koccintani egy pohár pezsgővel. Legjobban a mimóza koktélt szeretem (pezsgő és narancslé fele-fele arányban), de ma a barátokkal kipróbáljuk a málna-fizz koktélt (4 szem málna, 25 ml málnalikőr, pezsgő). Mert, aki mer... Életre fel, boldog újévet kívánok mindenkinek!