2024. április 19., péntek

Legtürhőbb

Amikor először akadt meg a szemem a legtürhőbb szón, azt hittem, hogy elírással van dolgom, bizonyára arra gondolnak, hogy legtűrhetőbb. De kiderült, hogy nem erről van szó, a legtürhőbb a türhő melléknév felsőfokú alakja. A türhő az útszéli, a parlagi, a durva, a nyers, a primitív, a tahó, a faragatlan, a bárdolatlan, a neveletlen, az udvariatlan, a közönséges, a műveletlen, a mucsai, a fajankó, a bunkó, a bumfordi, a tuskó, a surmó, a suttyó újabb szinonimája.

A beszélők gyakran a türhő felsőfokú alakját használják, leginkább azt érzékeltetve, hogy valamiben jelentősen megvan a szóban forgó rossz tulajdonság: A rendőrség válogatást tett közzé a legtürhőbb segélyhívásokból. – Bejárom az országot a legtürhőbb (rossz, nagyon rossz, inkább szörnyű) éttermektől a legmenőbb helyekig. – Keressük a legtürhőbb csajozós dumákat. – Plusz a világ legtürhőbb karórája. – Mondjuk kosárban is ők a legtürhőbb tábor. – Íme az év legtürhőbb parkolása. Egy Mercedesnek két rokkantaknak fenntartott helyre is sikerült leparkolnia, persze kártya nélkül. – A disszonáns riffekkel teli Napalm Death-éra legkeményebb pillanatai egyesülnek a legtürhőbb, legagresszívebb témákkal. – A Chaos pedig minden idők egyik legtürhőbb, legütősebb forradalmi himnusza. – Nem árulnak zsákbamacskát a bostoniak, a lehető legtürhőbb dalszerkezetekkel találkozunk itt. – Mondjuk telefont hangosan ordíttatni a legtürhőbb dolgok egyike.

Személy is minősülhet legtürhőbbnek: Mit is várunk a világ egyik legjobb, de sajnos egyik legtürhőbb edzőjétől? – A Világ Legtürhőbb Játékosa díjért méltán esélyes Stojcskov meg piros lapot kapott. Én ekkor döntöttem úgy, hogy Real Madrid szurkoló leszek… – Pepe nem a Picasso festmények leghíresebb elemzője, hanem a planéta legtürhőbb focistája. – A legtürhőbb, legdurvább játékos címet a putnoki Zimányi érdemelte ki 9 sárga lapjával. – Jelenség volt, a szónak abban a nem közhelyes értelmében, ahogy jelenség volt mondjuk GG Allin, minden idők legtürhőbb punkja is.

A türhő középfokú alakjával is előszeretettel élnek a beszélők: Hoppá, itt bizony valaki erősen megbukott problémakezelésből, és a türhőbb megoldást választotta, egyszerűen betörte az üveget. – Ennél türhőbb csapatot amúgy én komolyan nem láttam még. – A sárgamellényeseknél türhőbb banda, mondjuk, nem nagyon létezik a földkerekségen. – A Doom/Quake játékoknak még butább játékmenete volt, a Redneck Rampage pedig türhőbb volt mindennél. – A Kublai Khan sokkal autentikusabb, türhőbb és dühösebb. – Cafatokra szedtek jogos és valid érvekkel, amikre te sokkal türhőbb és alpáribb módon reagáltál, most pedig szintén hasonló hangnemben hisztizel.