2024. március 29., péntek

A tudományos kutatásokban is jeleskednek

Átadták az Újvidéki Egyetem legjobb hallgatóinak járó díjakat

Idén is kiosztották az Újvidéki Egyetem legkiemelkedőbb hallgatóinak járó elismeréseket. Olyan egyetemisták részesültek díjban, akik a 2019/2020-as tanévben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak valamely tudományterületen. A díjazottak többek között az Orvostudományi- és a Technológiai Kar, a Művészeti Akadémia hallgatói közül kerültek ki.

A díjakat dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár adta át. Beszédében kiemelte, hogy a díjakat e kiváló egyetemisták érdemelték ki, de az elismerés szól a családtagjaiknak is, akik elindították és támogatják őket a siker felé vezető úton. Sok díjazott már ma is bizonyította, hogy megállja a helyét egy-egy tudományterületen. Ezek a fiatalok abban is kiemelkedőek, hogy nemcsak megszerezték, megszerzik a tudást, hanem képesek arra is, hogy alkalmazzák azt. Bizonyára nem mindegyikük lesz híres, de az egész biztos, hogy mindannyian sokakat fognak példájukkal inspirálni. A titkár kiemelte továbbá, hogy mindegyik tudományterület nélkülözhetetlen a maga módján, és szükséges ahhoz, hogy egy szebb és jobb világot tudjunk létrehozni.

A legjobb egyetemistának járó díjat az Orvostudományi Kar hallgatója, Maša Rapajić kapta.

Mint elmondta: a továbbiakban is szeretne Szerbiában tanulni és dolgozni. Hangsúlyozta, a mester fokozat megszerzése még csak az első lépcsőfok a tanulmányai során, a következő a doktori tanulmányok megkezdése és sikeres befejezése lesz. Sokat kell dolgozni azért, hogy minden kitűzött célt sikerüljön megvalósítani és maradjon idő a magánéletre is.

A legjobb hallgatókat az egyetemi karok dékánjai is elkísérték. Dr. Snežana Brkić, az Orvostudományi Kar dékánja elismerően nyilatkozott Maša Rapajićról, és bizton állítható, a díj a lehető legjobb kezekbe került ebben az évben. A mellett, hogy a tanulmányait 10-es átlaggal fejezte be, igazi csapatjátékos is. A járvány kezdetén ő volt az egyik, aki félretette a kötelezettségeit, és megszervezte, hogy 16 egyetemista társával együtt online segítséget nyújtsanak azoknak, akiknek szükségük van rá.

Sörös Zita (Fotó: Dávid Csilla)

Sörös Zita (Fotó: Dávid Csilla)

Voltak olyan hallgatók is, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak jelen lenni az ünnepségen, helyettük mentoraik vették át a díjakat. Az egyik ilyen egyetemista Sara Joksović volt, aki helyett dr. Sörös Zita, az Újvidéki Technológiai Kar dékánhelyettese vette át a műszaki- technológiai kategóriában a legjobb egyetemistát megillető díjat. Elmondta, hogy büszkeséggel tölti el, hogy éppen az ő hallgatójuk kapta az elismerést, mert ebben az ágazatban nagy a konkurencia, mindegyik fakultáson kiváló egyetemisták vannak. Náluk a hallgatók már másod- és harmadévtől aktívan részt vesznek a kutatásokban is. A Technológiai Kar már évek óta fenn van a sanghaji listán is. S a régióban e fakultás büszkélkedhet már évek óta a legtöbb publikációval a nemzetközi tudományterületen. A tanárok arra törekszenek, hogy a legújabb tudományos kutatások eredményeit, hozadékát megismertessék a hallgatókkal is.