2024. április 18., csütörtök

Letelt a WHO nemzetközi szakértőinek karanténja Vuhanban

Letelt a karantén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi szakértői számára, akik a koronavírus eredetének felkutatására érkeztek két héttel ezelőtt a közép-kínai Vuhanba – adta csütörtökön hírül a kínai sajtó.

A szakértői csapat 13 tagja január 14-én érkezett a járvány legelső ismert gócaként elhíresült Vuhanba, míg további két kutatónál a tranzitálás során végzett tesztek kimutatták a koronavírus elleni antitestek jelenlétét, ami késleltette a beutazásukat. A kínai külügyminisztérium január 15-i közlése szerint egyikük később megkapta az engedélyt a belépésre, miután egy újabb antitest-vizsgálat eredménye negatív lett.

Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján bírálta Washington gyanakvó hozzáállását a WHO küldötteinek kínai szakértőkkel közösen folytatott vizsgálatához.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője ugyanis szerdán azt mondta: az amerikai kormányzat vizsgálni fogja a szakértők által összeállított jelentés hitelességét. Psaki mindazonáltal hangsúlyozta: az Egyesült Államok támogatja egy nemzetközi vizsgálat lebonyolítását, de annak feltétlenül átláthatónak és alaposnak kell lennie.

Csao politikai beavatkozásnak minősítette Psaki kijelentéseit, amelyek szerinte nem segítenek a tudományos eredmények elérésében.

A kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján ismét utalást tett arra a kínai részről gyakran ismételt elméletre, miszerint az új koronavírus származhat Kínán kívülről is. Úgy fogalmazott: egyre több, egyebek mellett a WHO-tól származó tanulmány is rámutat arra, hogy a Covid-19 eredetének felkutatása olyan folyamat, amely a világ számos régiójára és járványgócára terjed majd ki. Csao tavaly maga osztott meg a Twitteren egy olyan, bizonyítékokkal nem alátámasztott teóriát, amely szerint amerikai katonák is behozhatták a vírust Vuhanba.

A WHO szakértőinek programját nem tették nyilvánossá, így nem ismert az sem, hogy a vizsgálataik során felkeresik-e majd az egyesek által a koronavírus véletlenszerű elterjesztésével megvádolt vuhani virológiai intézetet vagy a járvány egyik legkorábbi gócának tartott piacot, ahol vadállatok kereskedelme is folyt.

Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója a múlt héten Genfben úgy nyilatkozott: nem vetnek el egyelőre egyetlen elméletet sem. „Túl korai lenne még végkövetkeztetésre jutni azzal kapcsolatban, hogy pontosan honnan származik ez a vírus, legyen az Kínán belül vagy kívül".