2024. április 19., péntek

Olivér küzdelmének újabb mérföldköve

Pál Gajódi Olivér már a második hetét tölti a budapesti Bethesda Gyermekkórházban. A lélegeztetőgépről való leszoktatás javában tart, a kisfiú és az orvosai kitartásának köszönhetően a fejlődése is igen jó ütemben halad. A gyermek már napjában többször egy órán át tud önállóan lélegezni.

– Volt olyan nap, amikor háromszor egy órán át vett segítség nélkül levegőt, vagyis egy nap alatt összesen három órán át – mesélte lapunknak örömmel az édesanya, Tímea, aki a gyermekkel minden programon, foglalkozáson ott tud lenni, csupán az éjszakát kell a szomszédos anyaotthonban töltenie. Tímea elmondta, hogy a kisfiúval gyógytornászok is foglalkoznak.

– Olivér egy Huple félgömbben tornázott ma, és nagyon élvezte. Eddig kétszer tizenöt percig volt erre lehetősége, természetesen szakember irányításával. Minderre azért van szükség, hogy fejlődjenek azok az izmai is, amelyek nem megfelelően működnek, vagy egyáltalán nem működnek – folytatta az anyuka, hozzáfűzve, ilyen módon kiválóan lehet serkenteni az izomfejlődést, ráadásul játékos formában, ami a kis beteg számára szórakoztató.

A Huple egy újfajta gyógyászati és mozgásterápiás orvostechnikai eszköz, a gyermekgyógyászatban új diagnosztikai és terápiás eljárásnak számít. Mozgásfejlődésben érintett csecsemők, gyermekek diagnosztizálására, kezelésére, fejlesztésére igen alkalmas, a gyermekek pedig kifejezetten szeretik. Olivér számára ugyan először furcsa volt az új program, ám igen gyorsan megkedvelte azt.

– Úgy kell elképzelni, mintha egy hinta lenne, és nagyon tetszik Olivérnek. Már egyre ügyesebben fordul jobbra is és balra is! Ez is azóta megy ilyen gyorsan, amióta ezt a módszert alkalmazzák...” – mesélte Tímea, hozzátéve, hogy a gyermeknek minden eredménye jó, az orvosok folyamatosan bátorítják őket. Ahhoz viszont, hogy a génterápia megvalósulhasson, a kisfiúnak nemcsak a lélegeztetőgéptől kell elköszönnie, hanem erősödnie, gyarapodnia is kell. Ezért olyan táppal etetik őt, amelynek magasabb energiatartalma és speciális összetétele van.

Bizakodva várjuk a gyógyulás további híreit, amelyekről természetesen olvasóinkat is folyamatosan tájékoztatni fogjuk.