2024. március 29., péntek

Matić: Szükséges a közösségi oldalak szabályozása

Szerbia támogat minden olyan európai vagy globális kezdeményezést, amelynek célja az internetes közösségi oldalak szabályozása, mondta Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Világgazdasági Fórumon a közösségi média szigorúbb szabályozására és az internetes vállalatok felelősségteljesebb megnyilvánulására hívta fel a figyelmet. Matić szerint ez egy szükséges lépés, amelyet meg kell tenni az információs társadalom megfelelő fejlesztése érdekében, írja az illetékes tárca közleményében.

Szerbia évek óta azon dolgozik, hogy polgárai, különösen a gyermekek digitális műveltségét fejlessze, mondta a miniszter, aki hozzátette, hogy a magánszektornak nagyobb felelősséget kell vállalnia a tartalmakért.

Ami különösen kritikus, az a gyermekek és fiatalok helyzete, akik a járvány idején még inkább a digitális világra összpontosulnak, ezért az állami intézmények, a szülői ellenőrzés és az oktatás mellett a vállalatoknak is felelősséget kell vállalniuk biztonságukért, mutatott rá Matić.

A tájékoztatás és az oktatás kulcsfontosságú a gyermekek, valamint az összes polgár interneten történő védelmében, de ideje, hogy az üzleti szektor megértse a társadalmi tevékenységekben való részvétel komolyságát, és vállalja a jogi felelősséget, zárta Matić.