2024. március 29., péntek

Inog a szék Bajatović alatt

A kormány szabta határidőket még az állami gázszolgáltató sem kérdőjelezheti meg

Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter az Amerika Hangja szerb nyelvű műsorának adott interjúban beszélt a kormány, valamint Dušana Bajatović, a Srbijagas Közvállalat igazgatója közti nézeteltérésekről.

– A mi belső ügyünk, hogy akarunk-e egy nyereséges Srbijagast, vagy hagyjuk, hogy Bajatović továbbra is így dolgozzon, ahogy dolgozik. Az a véleményem, hogy a Srbijagas igazgatója mindannyiunk szégyene, ha úgy vesszük, Oroszországé is, és a mi pénzügyi szektorunké is – jelentette ki a miniszter. Hozzátette:

– Dušan Bajatović pillanatnyilag a Srbijagas igazgatója, feladata pedig, hogy végrehajtsa a tevékenységek szétválasztására vonatkozó kormányhatározatot. Megalakult a kormány munkacsoportja, kezdődik a szállítási és az elosztási rendszer elkülönítése, ha pedig ez nem olyan ütemben halad, ahogyan a kormány előírta, akkor a minisztérium az igazgató menesztését fogja javasolni a káderbizottságnak.

A hét elején, a beodrai biogázerőmű üzembe helyezésekor újságíróknak a šidi földgázhálózat kiépítésének késése kapcsán a miniszter asszony kijelentette: követelni fogja az illetékes szervektől és az Állami Számvevőszéktől, hogy vegyék górcső alá a Srbijagas gazdálkodását. Arra kérte a vállalatban és a Srbijagasszal összeköttetésben levő többi cégben dolgozókat, hogy tájékoztassák a szakminisztériumot az ügyvitellel és a problémákkal kapcsolatos értesüléseikről.

– Több mint 10 évvel ezelőtt ígérték meg a šidieknek a földgázvezetéket, azóta négyszer módosították a határidőket, a legújabb időpont 2021. Nem készült el a 16 millió eurós projektummal kapcsolatos összes tanulmány, a projektum kivitelezőjére vonatkozó vizsgálatok pedig kiderítették, hogy a cégnek egyetlen foglalkoztatottja van. Az állam befektet a gázvezeték-hálózatba, de ennek pontos tervek, elemzések, tanulmányok alapján kell bővülnie. Ez, amit a Srbijagas művel, a polgárok kárára megy – állapította meg Mihajlović, aki már többször sürgette a gázszolgáltató reformját. A múlt év végén a Prva TV-ben arra a kérdésre, hogy a reform egyúttal Dušan Bajatović lehetséges leváltását is jelenti-e, azt mondta, minden lehetséges, még az is, hogy őt leváltják. Ezt követően hamarosan sor került a szaktárca megbízott munkacsoportjának és Bajatovićnak az első találkozójára, s amelyen Saša Stojanović segédminiszter egyebek között azt rótta fel a gázszolgáltató igazgatójának, hogy a cég alapító okiratait mindmáig nem hangolták össze a közvállalatokról rendelkező törvénnyel, a Srbijagas reformjára vonatkozóan pedig leszögezte, hogy a kormány szabta határidőket még az állami gázszolgáltató sem kérdőjelezheti meg.

Az Amerika Hangjának adott friss interjúban egyébként Mihajlović miniszter asszony cáfolta, hogy ,,az amerikaiak embere” lenne, mint ahogyan azt egyesek állítják. ,,Hogy az amerikaiak embere lennék, ez valóban nevetséges, hiszen az utóbbi 6 évben infrastrukturális munkákkal foglalkoztam, és orosz, amerikai, de török és azerbajdzsáni stb. vállalatokkal is dolgoztam, és ez most is így van. Azt hiszem, ez a mese 6-7 évvel ezelőttre nyúlik vissza, már akkor reagálnom kellett volna rá. Nem lesz valaki csak úgy az oroszok vagy az amerikaiak embere. A saját országomnak dolgozom, megvan, hogy mi a tennivaló, amit úgy nevezünk, hogy kormánypolitika, és az a legfontosabb, hogy ezt végrehajtsuk” – válaszolta Mihajlović.

Zorana Mihajlović az Amerika Hangja szerb nyelvű műsorának adott interjúban cáfolta azt is, hogy Moszkva állna a Srbijagas igazgatója, Dušana Bajatović mögött.

– Semmiféle Oroszország nincs a Srbijagas igazgatója mögött, és nem igazak a nagy összeesküvésekről szóló mesék – mondta.