2024. április 18., csütörtök

Meg kell értenünk a múltunkat!

Újvidéken is megemlékeztek a zsidóság golgotájáról

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tegnap a zsidó hitközség, valamint a városi önkormányzat képviselői a zsidó temetőben álló emlékmű előtt rótták le kegyeletüket.

1945. január 27-én szabadult fel a hírhedt Auschwitz-Birkenau haláltábor, ennek emlékére nyilvánította ezt a dátumot 2005. november 1-jén az ENSZ közgyűlése egyhangúlag a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává.
Miloš Vučević polgármester a neves író, Borislav Pekić szavaival élt emlékbeszédében, mely szerint nem lehet megérteni a jövőt és a jelent, hogyha nem értjük meg azt, ami a múltban történt velünk.

– Ha a nehéz és fájdalmas időkről beszélünk, azt nem azért tesszük, hogy a múlt homályában ragadjunk, hanem azért, hogy levonjuk a tanulságokat, és elkerüljük a rossz megismétlődését. A zsidó hitközségünk tagjaival minden évben megemlékezünk január 27-éről, de áprilisban is emlékezünk a városunk zsidó közösségének tagjai ellen elkövetett bűncselekményekről, azokról, amelyek a második világháború végén történtek. Ezek az események pótolhatatlan veszteségeket okoztak városunknak és országunknak is. Hogyha valaki meg tudja érteni a zsidók fájdalmát, az a szerb nép, hiszen hatalmas áldozatokat hozott az első és a második világégés során is – fogalmazott a polgármester.
Kiemelte, hogy a szerb nép együtt érez a zsidó közösséggel, azokkal, akikkel már évszázadok óta együtt élnek vidékeinken.

Mirko Adam, az Újvidéki zsidó hitközség elnöke emlékeztetett arra, hogy évről évre egyre kevesebb a szemtanúja a tragikus eseményeknek, és hogy utódaik is egyre fogyatkoznak. Ennek ellenére ezek a szörnyű történések sohasem fognak feledésbe merülni, hiszen a történészek továbbra is kutatni fogják a holokauszt eseményeit.