2024. április 19., péntek

Ötezer fölött a beoltottak száma Szabadkán

A kínai Sinopharm vakcina második dózisát három hét elteltével kell felvenni

Az új városházán keddtől csak az előzetesen regisztrált személyek kapják meg a vakcinát. Így az oltópont előtt most már nincsenek akkora sorok, mint a múlt héten. Sőt szerdán dél körül, amikor ott jártunk, az oltópont bejárata előtt egyetlen várakozót sem láttunk. Kis idő elteltével nagyobb számban már megjelentek a meghatározott időpontra érkező szabadkai polgárok, de akkor sem alakult ki akkora sor, mint az elmúlt napokban. A helyszínen egyébként a kommunális milícia tagjai is jelen vannak, akik az oltópont rendjére ügyelnek.

Szabadkán az immunizáció továbbra is a megszokott rendeben halad, erről dr. Nikola Filipović, a délelőtti váltás koordinátora számolt be lapunknak, aki maga is az oltópont három rendelőjének egyikében teljesít szolgálatot.

– A mi rendelőnkben fél egyig ötvenkilenc beteget oltottunk be. Ez a szám nagyjából megfelel a délelőtti váltás átlagának, ugyanis a három rendelőben naponta körülbelül hatvan-hatvan beteget oltunk be. Szerdán a délelőtti váltásban összesen körülbelül kétszázkilencven betegünk volt. A napi átlag pedig négyszáz személy. Ezekhez a számokhoz hozzátenném, hogy kedd óta kizárólag csak a korábban már regisztrált pácienseket fogadjuk. Ezt megelőzően hatszáz embert is beoltottunk egy nap. Szabadka Város területén ma fél egyig összesen 5039 személyt oltottunk be – ismertette az adatokat a koordinátor, és hozzátette, hogy jelenleg elegendő számú védőoltással rendelkeznek.

Várakozás a vakcina beadására (Fotó: Gergely Árpád)

Várakozás a vakcina beadására (Fotó: Gergely Árpád)

A sajtóban megjelent az a hír, hogy Szabadkán megkezdték a Pfizer-vakcina második dózisának beadását. Dr. Nikola Filipović ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a rendelkezésére álló információk szerint valóban érkezett Pfizer-vakcina a városba, de ezek kizárólag az egészségügyi dolgozóknak vannak előirányozva. Hozzátette, hogy ők az oltópont megnyitása óta kizárólag a kínai Sinopharm vakcinával oltják a polgárokat, és mindenki az első dózist kapja meg belőle. A kínai vakcinából három hét elteltével kell beadni a második dózist.

– A betegek a kitöltött kérdőíveiken meghagyják nekünk a telefonos elérhetőségüket. Ezen a telefonszámon fogjuk hívni őket a második dózis felvételére. A polgároknak nem kell újból regisztrálni az eUprava weboldalán – mondta dr. Nikola Filipović.

Danilo Knezić szabadkai lakos szerdán vette fel az első kínai vakcinadózisát.

– Az egész folyamat jól meg van szervezve. A vakcina beadása szinte fájdalommentes volt. Az eUprava weboldalán jelentkeztem a feleségemmel együtt. Vele jöttem el és együtt vettük fel a védőoltást. Eredetileg az orosz Szputnyik V vakcinát szerettük volna felvenni, de azt mondák, hogy azt 60 éven felüliek nem vehetik fel. Így azt válaszoltuk, hogy mindegy melyikből, csak kapjunk védőoltást. Egyébként októberben az influenza elleni vakcinát is felvettem – mondta Danilo Knezić.

Borsos Katalin nagyfényi lakos, Danilo Knezićhez hasonlóan, nem tapasztalt magán nem kívánt mellékhatásokat.

– A védőoltás felvétele után semmit sem éreztem. Maga az eljárás nagyon rövid ideig tartott. A vakcinát percek alatt megkaptam, utána tizenöt percet kellett ülnöm a tanácsteremben, hogy az orvosok megfigyeljenek. Én telefonon keresztül jelentkeztem a védőoltás felvételére. Három nap elteltével már vissza is hívtak, hogy jöhetek felvenni a védőoltást – mesélte Borsos Katalin.