2024. március 28., csütörtök
ÓBECSE

A polgárok is szót kaphatnak a képviselő-testületi üléseken

Szerbiában elsőként Óbecsén kaphatnak szót a polgárok is a képviselő-testületi üléseken, az erről szóló megállapodást decemberben írta alá Dragan Tošić polgármester, Aleksandar Đekić, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) elnöke és Goran Relić, a Vállalkozók Általános Egyesületének (VÁE) elnöke.

A Polgárok széke elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a községi képviselő-testület munkája és a döntések meghozatalának a módja az eddiginél is nagyobb nyilvánosságot kapjon. A polgárok székén általában olyan nem kormányzati szervezetek képviselői és civilek foglalhatnak majd helyet, akik érintettek valamely napirendi pontban, és – a döntéshozatal joga nélkül – véleményt is nyilváníthatnak róla.

Minden napirendi pontban legfeljebb három polgár kaphat majd szót. A https://bum-becej.org oldalon található jelentkezési űrlapot a gradjanskastolica@becej.rs címre kell elküldeni, és egy a BUM, a VÁE és az önkormányzat képviselőjéből összeállított csapat fog konszenzussal dönteni arról, hogy kik kapnak majd lehetőséget a megszólalásra. Az érdeklődők a község hivatalos honlapján egyelőre csak szerb nyelven, a Građanska stolica címszó alatt találják meg a községi képviselő-testületi ülések napirendi pontjait, és a jelentkezéshez szükséges űrlap is itt található meg.