2024. április 20., szombat

Kulturális programok voltak, vannak és lesznek

A szenttamási Kultúrotthonban az idén maradnak a régi, hagyományos menetrendnél, de új terv is van

A szenttamási Kultúrotthon 2020. évi munkaprogramját teljes egészében sikerült megvalósítani. Igaz, több programra rányomta bélyegét a koronavírus-járvány, ezért néhányat az online térbe helyeztek át. Az 1966-ban alapított intézmény megbízott igazgatója, Sonja Stojnović elmondta, a fő cél megfelelni az itteni közösség kulturális igényeinek, a munkatervet pedig már évek óta több programegység alapján állítják össze.

Sonja Stojnović, a szenttamási Kultúrotthon megbízott igazgatója (Paraczky László felvétele)

Sonja Stojnović, a szenttamási Kultúrotthon megbízott igazgatója (Paraczky László felvétele)

− Az intézmény ajtaja nyitva áll mindenki előtt, aki a kultúra és a művészet bármelyik ágával foglalkozik, vagy éppenséggel szeretne megismerni, megtanulni valamit. A képzőművészeti programban például a festmények mellett szívesen vállaljuk a grafika, a különböző fényképgyűjtemény stb. kiállítások megszervezését, ezek által lehetőség nyílik azon fiatal tehetségek előtt, akik érdeklődnek a képzőművészet iránt, esetleg valamit be szeretnének mutatni. Az idén tervben van az online kiállítások számának növelése. A zenei programok ugyancsak minden zenei műfajt és (nép)táncot felölelnek, a klasszikustól a legmodernebbig. A tavalyelőtti Kulturális nyár elnevezésű rendezvénysorozat keretében az egész estet betöltő programokat nagyon jól fogadta a közönség. Tavaly ez a rendezvényünk elmaradt, de bízunk benne, hogy az idén sikerül megszervezni. A színházi program kínálata is széles körű, a színvonalas, egész estet betöltő előadások mellett szeretnénk folyamatosan, legalább havi egy alkalommal gyermekeknek szóló előadásokat is bemutatni. A fő cél továbbra is az, hogy közelebb hozzuk a színházművészetet a polgárokhoz és a fiatalokhoz. Tervben van a Kultúrotthon színjátszó csoportja által elkészült két színdarabnak a bemutatása. Továbbra is működni a fog a Nyári mozi, amelyet nyílt területen szervezünk meg, ennek keretében tervezzük a helyi rendezvényeken készült videófelvételeknek a bemutatását is. A Lenkin prsten rendezvénysorozat évek óta hagyományos esemény, országszerte hatalmas iránta az érdeklődés. A Kultúrotthon irodalmi programjának keretében az intézményben, illetve a Zsebszínházban bemutatásra kerülnek az új irodalmi alkotások. Itt van még az új, ún. Tribün program, amelynek célja az aktuális kulturális és társadalmi élet bemutatása, és keretében külön foglalkozunk a fogyatékkal élők helyzetével és mindennapi problémáival – sorolta az intézmény megbízott igazgatója.

Hozzátette, az előző évekhez viszonyítva több, teljesen új programot is indítanak, de továbbra is támogatják a már hagyományos rendezvényeket a község mindhárom településén.