2024. április 25., csütörtök

Elődöntős a címvédő Dánia

A címvédő és olimpiai bajnok Dánia válogatottja kétszeri hosszabbítás után, hétméterespárbajban legyőzte a házigazda Egyiptom csapatát a férfi kézilabda-világbajnokság első negyeddöntőjében, szerdán.

A hazaiak hármas gólsorozattal kezdték a meccset, a dánok hat és fél perc után találtak be először. Ezt követően három perc alatt egyenlítettek, de a vezetést csak a 19. percben vették át először. Az észak-afrikaiak nagyot küzdöttek és jól kézilabdáztak, a szünetre mégis háromgólos hátrányba kerültek, a második felvonás elején viszont hét perc alatt fordítottak.
A folytatásban szoros volt az állás, majd az utolsó percben a dánok egyenlítettek, az utolsó támadás viszont Egyiptomé lett volna, de a játékvezetők szabálytalan csere miatt kiállítást ítéltek. Így visszakerült a labda a skandinávokhoz, ám újabb gól nem született, ezért hosszabbítás következett.
Az első kétszer ötperces ráadás során csak a címvédő vezetett, ám az utolsó percben Mikkel Hansen látványos mozdulattal kidobta a lelátó felé a labdát, ezzel szándékosan hátráltatta a rivális ellentámadását, ezért piros lapot kapott, Egyiptom pedig büntetőt, amelyet értékesített, így jöhetett a második hosszabbítás.
A második ráadás tíz perce során csupán két gól esett, a második egy időntúli dán hétméteres volt, így továbbra sem született döntés, következhetett a hétméterespárbaj, amelyet 4-3-ra a címvédő nyert, így két és negyed óra után elődöntőbe jutást ünnepelhetett. A dánok nyerőembere a kapus Niklas Landin volt, aki 12 védéssel járult hozzá a sikerhez.
A mezőny legeredményesebb játékosa Mikkel Hansen, illetve a Telekom Veszprém egyiptomi jobbátlövője, Omar Jahja volt, egyaránt tíz góllal.

Az Európa-bajnok Spanyolország öt találattal győzte le a norvég válogatottat.

A mezőny legeredményesebb játékosa a nyolc gólt dobó Álex Dujshebaev volt a szünet végi hálójavítás miatt kissé elhúzódó találkozón.
A Telekom Veszprém jobbátlövője, Jorge Maqueda négy góllal, kapusa, Rodrigo Corrales 18 védéssel, a Szeged irányítója, Joan Canellas egy találattal vette ki részét a sikerből. A Veszprém norvég jobbátlövője, Kent Robin Tönnesen nem volt eredményes.
A legutóbbi 18 egymás elleni mérkőzésből immár 17 spanyol győzelem született 1 döntetlen mellett.
A svédek Katar legyőzésével biztosították helyüket az elődöntőben.

Eredmények, negyeddöntő:

Dánia-Egyiptom 35-35 (16-13, 28-28, 31-29, 34-34, 34-35), hétméteresekkel: 4-3

Spanyolország-Norvégia 31-26 (21-15)

Svédország-Katar 35-23 (14-10)