2024. március 29., péntek

„Motiváljuk egymást a tanulásban is”

Kiss Tamás és Jenován Flórián lép fel az újvidéki városnapi ünnepségen

A városnap kapcsán az Újvidéki Színházban vasárnap megtartásra kerülő rendezvényen a szervező, a VMSZ Újvidéki Városi Szervezete felkérésére a nagykikindai Kiss Tamás és a szajáni Jenován Flórián fogja előadni a magyar és a szerb himnuszt, valamint a Szózatot. A járványügyi helyzettel összhangban korlátozott számú nézőt tudnak fogadni, és a Pannon RTV 18 órától élőben fogja közvetíteni az eseményt.

Az Újvidéki Művészeti Akadémia növendékei énekelnek és zenélnek az ünnepségen, akik az Európa Kollégium lakói. Mit jelent ez a kollégium számára és mit a fiatalok számára?

Danyi Zsuzsanna

Danyi Zsuzsanna

Danyi Zsuzsanna, a kollégium vezető nevelőtanára: – A szakkollégium programjának egyik alappillére a tehetséggondozás. A művészeti akadémia azon hallgatóinak, akik a kollégium lakói, lehetőségük van bekapcsolódni a Zeneművészeti műhelybe. Ezenkívül minden feltételük megvan a kollégiumban, hogy zavartalanul tudjanak gyakorolni. Teret adunk fellépésükre a kollégium eseményein. Természetesen örülnek minden lehetőségnek a kollégiumon kívül is, ahol bemutathatják tehetségüket.

Jenován Flórián: – Számomra nagy megtiszteltetést jelent ez a felkérés. Tavaly is mint elsőéves kollégista, a kollégium egyik énekeseként és az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ Kórusának karnagyaként vettem részt a műsorban Kiss Tamással az Újvidéki Színház színpadán. Szintén ezt a három művet adtuk elő. Legtöbbet tárlatmegnyitón, különféle jubiláris eseményeken, esküvőn Csúzdi Esztert kísértem zongorán, aki operaéneket tanul. Kiss Tamást itt, a kollégiumban kísértem, illetve középiskolai diákokként Muzslyán, a nagybecskereki székesegyházban, valamint a közelmúltban a VMTDK megnyitóin szerepelve. Tavaly az újvidéki Petőfi művelődési központ kórusa és a kollégium kórusa összevont kórusként lépett fel Danyi Zsuzsanna tanárnő vezényletével Újvidék városnapi rendezvényén – mondta Jenován Flórián, aki az Újvidéki Művészeti Akadémián Kinka Rita zongoraművésznő, egyetemi tanárnő növendéke, és orgonán szívesen játszik egyházzenét.

Kiss Tamás: – Mint kórustag, mint szólista korábban énekeltem ezeket a fontos, különleges jelentőségű műveket, amelyeket vasárnap fogok előadni Flórián zongorakíséretében Újvidék városnapi rendezvényén. Nagybecsereken is, az Emmausz Kollégiumban is ápolták és ápolják az ilyen tradíciókat a március 15-ei és más megemlékezéseken, ahol nemegyszer vezettük a Himnuszt is, a Szózatot is. Tavaly ugyanezen az Újvidék városnapi rendezvényén mint kórustag énekeltem, és Nagykikindán is énekeltem ezeket a műveket a művelődési otthonban – magyarázza Tamás, aki operaénekesi pályára készül, de több irányban gyarapítja a tudását.

– Újvidéken két helyen tanulok: a művészeti akadémián muzikológiát, zenetörténelmet, zenekritikát, mellette pedig az Isidor Bajić Zeneiskolában járok énekszakra Marta Balaž tanárnőhöz. A muzikológián ismerkedek a stilisztikai különbségekkel, így majd operaénekesként megfelelően tudom előadni a különböző korok operaszerzőinek műveit.

Most mire összpontosíttok?

Flórián: – Vizsgákra készülök. Személy szerint azonban nagyon hiányolom a művészi fellépéseket. Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző szavaival élve: a tehetség nem arra való, hogy megkönnyítse az ember életét. Ez valóban így van, az előadó azonban nagyon vágyik arra, hogy amit tanul huzamosabb ideig, azt a kész munkát be is tudja mutatni a közönségnek. Sajnálatos módon pont a munkánknak ez a – szerintem legfontosabb – része marad el. Most az élet ráhajt bennünket, hogy minden sóhajunk-vágyunk ellenére, amikor nem tudunk fellépni, ezt az időszakot kell a lehetőségekhez mérten a legjobban a hasznunkra fordítsuk. Természetesen nem könnyű tanulni, amikor hiányzik a motiváció: a fellépés.

Danyi Zsuzsanna: – Most bármilyen rendezvényt tartunk a kollégiumban, korlátozva vagyunk a közönség számát illetően. Nagyon örülünk Tamásnak is, Flóriánnak is, hogy itt vannak a kollégiumban. Jó, hogy sokoldalú zenészfiatalként törekszenek arra, hogy minden téren kibontakoztassák a tehetségüket. Tamás énekel, zenetörténelemmel foglalkozik, zongorázik, kórustagként is fellép. Flórián zongorista, orgonista, kántor…

Gyakorlás a vasárnapi fellépésre (Fotó: Bozsoki Valéria)

Gyakorlás a vasárnapi fellépésre (Fotó: Bozsoki Valéria)

Otthon vagy itt a könnyebb vizsgára készülni?

Tamás: – Itt, a kollégiumban könnyebb tanulni, mert megvan a tanulási légkör, a szilencium, és itt mindenki egyetemista, és tudja, főleg vizsgaidőszakban, hogy tanulnia kell.

Flórián: – Motiváljuk egymást a tanulásban is. Majdnem tíz éve ismerjük egymást, itt szobatársak és barátok vagyunk.