2024. április 20., szombat

Jane Fonda kapja az életműdíjat a Golden Globe-on

A február 28-án megrendezésre kerülő 78. Golden Globe jelöltjeinek névsorát egy hét múlva hozzák nyilvánossága, de a Cecil B. DeMille-életműdíj várományosát, Jane Fondát már most bejelentették.

A 83 éves színésznő az egyik legismertebb amerikai színészcsalád tagja, az Oscar-díjas Henry Fonda lánya, testvére (Peter Fonda) és unokahúga (Bridget Fonda) szintén színészek. Édesapjához hasonlóan maga is büszkélkedhet a kitüntetéssel, a Klute és a Hazatérés című produkciókban nyújtott alakításáért vehette át a legjobb női főszereplőnek járó szobrocskát, a Golden Globe-ot pedig hét alkalommal ítélték neki.

2014-ben az Amerikai Filmintézet életműdíjat adományozott neki, 2017-ben a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját kapta meg. Jane Fonda a filmezés mellett aktivistaként is ismert, kiáll a nők jogaiért, de felszólalt már a vietnámi és az iraki háború ellen is. 2019-ben a törvénnyel is összetűzésbe került, amikor részt vett a Capitoliumnál tartott, klímaváltozással kapcsolatos tüntetésen. Könyvet is írt a klímavédelemről What Can I Do? My Path from Climate Despair to Action (Mit tehetek? Utam a klímaváltozás miatti kétségbeeséstől a tettekig) címmel.