2024. április 18., csütörtök

A kapcsolódási pontokat keresve

Belgrádban megemlékeztek a magyar kultúra napjáról – Kétnyelvű óvodai csoport indítását tervezik a fővárosban

A Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezete a magyar kultúra napja alkalmából vendégül látta Baráth Gábor Gergelyt, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának elnökét, illetve Justh Krisztinát, a belgrádi Collegium Hungaricum szakmunkatársát.

Baráth Gábor Gergely a belgrádi hallgatóságnak azokról a törekvésekről számolt be, amiket az MNT tesz a magyar nyelvű oktatás megvalósításáért Vajdaságban, így szóba került a tankönyvek minőségi fordításának megszervezése, de ugyanakkor az anyanyelven történő oktatás biztosítása, amihez különösen a szórvány településeken kapcsolódik a diákok utaztatása is. Megemlítette az Európa Kollégium működését is, ami viszont abban segíti a hallgatókat, hogy itthon szerezzenek egyetemi végzettséget.

Justh Krisztina ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a Collegium Hungaricum mindig örömmel vesz részt a VMSZ belgrádi szervezetével, illetve az MNT-vel különböző közös projektumokon, hiszen, mint kiemelte, akkor vagyunk erősek, ha ápoljuk a magyar kultúránkat, nyelvünket és örökségünket, ha a magyarországi magyarok együtt dolgoznak a határon túli magyarokkal, mint ahogy a magyarok és a szerbek közötti társadalmi, politikai, gazdasági kapcsolatokat is ápoljuk. Kiemelte, hogy bár mindig azt emelik ki, hogy a szerbek és a magyarok közti kapcsolatok a legmagasabb szinten vannak, a Collegium Hungaricumban azon dolgoznak, hogy ez ne egyszeri állapot legyen, hanem a közös kapcsolódási pontok felkutatásával még jobb, még erősebb kapcsolatokra törekednek, hogy a kultúra összekösse, és ne elválassza a két népet.

Baráth Gábor Gergely, Justh Krisztina és Nebojša Marjanović (Fotó: Miklós Hajnalka)

Baráth Gábor Gergely, Justh Krisztina és Nebojša Marjanović (Fotó: Miklós Hajnalka)

Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke ennek kapcsán elmondta, hogy Belgrádban egy olyan kétnyelvű óvodai csoport létrehozásán dolgoznak, ahol a gyerekek szerb és magyar nyelven tanulhatnak. Várhatóan már az idén megindulhat a munka ebben a csoportban. Kiemelte ugyanakkor, hogy hamarosan a magyar és a szerb néptánc is összekapcsolódik a fővárosban, ugyanis a belgrádi magyar intézettel együttműködve Magyarországról érkeznek szakemberek, akik magyar néptáncot tanítanak majd Belgrádban, és egyben helyi néptáncoktató tanítja majd a szerb néptáncokat.