2024. április 18., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Szerződés van, vakcina talán lesz

Pásztor István: Ugyanazt akarjuk, mint ami a többi szomszédos balkáni ország felé érvényes

Sokan abban reménykedtek, hogy az előzetes bejelentésekkel összhangban a keddi nap folyamán előrelépés történhet a szerb–magyar országhatár átjárhatósága tekintetében, ám az államvezetés egyelőre nem bólintott rá a beutazási korlátozások enyhítésére. A tárgyalások megkezdését már korábban megerősítő Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke késő este Facebook-bejegyzésben közölte: „A válságstáb érzéketlenségét és merevségét ma nem sikerült áttörni, de nem adom fel."
– Ez az a kedd, amelytől mindannyian a Magyarországra történő határátkelés megkönnyítését reméltük, de ismét csalódnunk kellett a „szakmában".
Pedig mi, vajdasági magyarok, nem akarunk semmi mást és semmi többet, mint ami a többi szomszédos balkáni ország felé érvényben van – fogalmazott Pásztor István.

Facebook-bejegyzésének folytatásában Pásztor István a következőképpen érvelt: „Nem értjük, miért nem lehetséges a könnyítés, amikor a magyarországi számok látványosan és trendszerűen javuló pályára álltak. Ahogyan ígértem, nem adom fel, nem adjuk fel. Amint sikerül elérni érdemi előrelépést az ügyben, azt azonnal bejelentem."

Emlékeztetőül: a tavaly december végén szigorított beutazási feltételeket a köztársasági kormány két hete enyhítette, azóta Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia, Észak-Macedónia és Bulgária állampolgárai negatív PCR-teszt nélkül utazhatnak be Szerbiába, ugyanúgy, mint a szerb állampolgárok az említett országokba. Predrag Kon, az egészségügyi válságstáb tagja akkor azt mondta, politikai, a mini-Schengen alapelveiből fakadó döntésről van szó. Nem a beutazási szabályokkal, ám a hatályos korlátozások teljes rendszerével kapcsolatban Predrag Kon a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva kedden kora este kifejtette: legalább február 15-éig semmiképp nem lenne szabad enyhíteni az egyébként sem szélsőségesen szigorú korlátozásokat. Az epidemiológus egyebek mellett a brit vírustörzs Szerbiában való megjelenésével, valamint a diákok és a tanügyi dolgozók oktatási intézményekbe való visszatérésével indokolta az óvatosságot.

REVAKCINÁCIÓRA IS LESZ

Eddig 320 ezer polgár kapta meg a koronavírus elleni védőoltást – számolt be az immunizáció aktuális mutatóiról Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a Pink tv-ben vendégeskedve, mondván, egymillió lakosra számítva a beoltottak tekintetében Szerbia második Európában. Mint hozzátette, Szerbia 6,5 millió adagnyi védőoltás megvásárlásáról írt alá szerződést, ám vakcina egyelőre nincs.

A Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Aleksandar Vučić államfő elárulta, hogy melyik gyártó védőoltásából érkezett további 10 ezer adagnyi kedden reggel. A Pfizer–BioNTechről van szó. Hozzátette, senki ne kérdezze, honnan érkezett, mert ha megmondaná, azzal bajba keverne egyeseket. Szavai szerint a következő hat napban 50 ezer adagnyi Szputnyik V is érkezik – az nem derült ki, hogy miért nem 250 ezer, hiszen még néhány órával korábban is ez hangzott el a hivatalos bejelentésben. Vučić végül arról biztosította a közvéleményt, hogy azoknak, akik megkapták a védőoltás első adagját, nem kell aggódniuk, a revakcinációra is lesz oltóanyag.

Darija Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter szintén megerősítette, hogy az első oltást követően 21 napon belül mindenki megkapja a vakcina második adagját. Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy az idősek otthonaiban miért nem immunizálnak minden lakót, közölte: ott, ahol akár egyetlen fertőzést is jegyeznek, ideiglenesen nem immunizálnak.

2 EZER ALATT

Országszerte egy nap alatt 1839 új fertőzést jegyeztek, az elvégzett koronavírus-tesztek száma 11 443 volt; a pozitivitás aránya 16,06 százalék. Az említett 24 órában 20 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta 3 944, a halálozási arány 1,01 százalék. A kórházakban 4281 Covid-pácienst gyógykezelnek, mesterséges lélegeztetésre 164-nek van szüksége. Vajdaságban előző nap 378 új fertőzést jegyeztek, 94-et Újvidéken.

Indokolatlan aggodalom

Branko Ružić oktatási miniszter szerint alaptalanok azok az állítások, hogy az oktatási intézményekben kifejezetten terjed a fertőzés. Szerinte a szülőknek nincs okuk aggodalomra. Előző héten az iskoláskor előtti intézményekben 17 gyermeknek és 110 nevelőnek a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét, az általános iskolákban 340 diáknak és 322 alkalmazottnak a szervezetéből, a középiskolákban pedig előző héten 360 fertőzött diákot és 147 fertőzött alkalmazottat jegyeztek – mondta a miniszter az N1 tv műsorában vendégeskedve.