2024. március 28., csütörtök

A bírák függetlenségéről

A parlamenti képviselők az igazságszolgáltatás reformjának szükségességét hagnsúlyozták

Az igazságszolgáltatás reformjának szükségességét, a bíróságok megszervezésének módosítását, illetve a bírák függetlenségét emelték ki szerdán a parlamenti képviselők, ugyanis a köztársasági képviselőház napirendjén olyan bírák kinevezése szerepelt, akiket a Bírók Legfelsőbb Tanácsa javasolt bírói funkcióra való beiktatásra.

A tanács az Ivanjicai Alapfokú Bíróság bírói funkcióra első alkalommal Srđan Ostojićot, Slađana Popovićot és Dušica Lekić Burlićot javasolta, a Kragujevaci Gazdasági Bíróság bírói funkciójára Gorica Rašićot és Snežana Božanićot, a niši Gazdasági Bíróságra pedig Sanja Tomićot javasolta. A javasolt bírák személyét a parlamenti képviselők nem vitatták el, mindannyian kiemelték, hogy támogatni fogják a kinevezésüket.

A bíróságok túlterheltségére viszont többen is rámutattak, s hogy ezért a bírósági eljárások hosszúra elnyúlnak. Szót ejtettek a bíróságok reformjának szükségességéről, hiszen mint elmondták, a jól működő bíróságok fontosak a polgárok jólléte, a gazdaság fejlődése, illetve a biztonság megerősítése érdekében. A képviselők megemlítették azt is, hogy a bírónak bátornak és függetlennek kell lennie, hogy szakszerű munkát tudjon végezni, és erre biztatták az újonnan kinevezésre váró bírákat is.

Vladimir Ðukanović, a Szerb Haladó Párt képviselője, a parlament igazságügyi bizottságának elnöke a napirendi pont beterjesztésekor éles kritikát fogalmazott meg egyes bírák felé, megállapítva, hogy vannak olyan bírók, akik bár politikától függetlennek tartják magukat, mégis politikai tevékenységet folytatnak. Megnyilatkozásukkor az államfő ellen szólnak, miközben ezzel bizonyítják, hogy ők sem függetlenek. Miután a bíróságoknak függetleneknek kell lenniük, feltette a kérdést, hogy a Fellebbviteli Bíróság, illetve a Legfelsőbb Semmítőszék hozott-e ez ügyben ítéletet. Ðukanović kérdésessé tette ezen bírók munkájának hatékonyságát is.

A parlament holnap is folytatja a munkát, délután, mivel a hónap utolsó csütörtöke, a kormány tagjai is jelen lesznek a parlament ülésén, így a képviselők közvetlen kérdéseket intézhetnek a kormány tagjaihoz.