2024. március 28., csütörtök

Leleplezték a grandiózus szobrot

Felavatták szerdán, Szent Száva napján a több hónapon át épített Stefan Nemanját (I. Istvánt) ábrázoló szobrot Belgrádban, a régi központi vasútállomás előtti Száva téren. A 23,5 méter magas és 80 tonnás szobrot augusztusban kezdték összeforrasztani. Tíz orosz szakember irányította a munkálatokat. Lapzárta után, leleplezésekor fénybe borult az építmény, öt, 20 méter hosszú égősor világítja meg.

Csak az uralkodó sisakja alatt 66 lámpa helyezkedik el. A szobrot két 24 méter magas oszlopra felszerelt 12 reflektorlámpa, illetve két 10 méter magas oszlopra elhelyezett további 12 reflektorlámpa világítja meg, mindez természetesen a parkban elhelyezett dekoratív megvilágítás mellett.
Olivera Vučković, a belgrádi műemlékvédelmi intézet igazgatója a nap folyamán elmondta: a szobor a nemzeti identitás jelképe, melynek ápolása hosszú évek során háttérbe szorult. Büszkének kell lennünk arra, hogy már a XIII. században is létezett szerb államiság – értékelte.
A szobor építése megosztotta a szakvéleményt. Sokan túl magasnak találták, az eredeti terv ugyanis 15 méter magas szobrot irányzott elő, ám ez az elképzelés 23,5 méterre változott. Szerbiára nem jellemző jelképet is felfedeztek rajta: a Stefan Nemanja alatt megálmodott Fabergé-tojás Oroszországot szimbolizálja, közölték szakértők. A szobor elkészítésének árát nem közölték, de egyes médiaértesülések szerint legalább kilencmillió eurót költött rá az állam.