2024. április 20., szombat

Félbérek és zsebpénzek

Az állam újabb gazdaság- és fogyasztásélénkítő csomagokat hagy jóvá – egyes közgazdászok szerint meggondolatlanul

Új gazdaságélénkítő csomagot harangozott be a szerb államfő, amelynek értéke elérheti a 2,5 milliárd eurót is – feltéve, ha a nagyvállalatok is támogatásokat kapnak, amiről még nem hozott végleges döntést az államvezetőség. Aleksandar Vučić a Szerbiai RTV-ben jelentette be az újabb gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot. Kiemelte, hogy a polgárok is támogatásban részesülnek majd: májusban és novemberben minden polgár 30 eurót vehet fel számlájáról, a nyugdíjasok pedig további egyszeri kifizetésként 50 eurót. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok összesen 110 euró támogatáshoz jutnak – hangsúlyozta az államfő.

Még nem döntötték el, hogy melyik hónapban kapják majd kézhez a nyugdíjasok a nekik járó külön támogatást, hamarosan ezt az időpontot is kijelölik. Hogy hangsúlyozza az újabb serkentő intézkedések fontosságát, Vučić emlékeztetett, 1,7 millió nyugdíjast és 4,35 millió felnőtt állampolgárt érintenek az újabb támogatások.

Gazdasági elemzők bírálták a legújabb döntést: a tavalyi hibákat ismétli meg az állam, s csak saját népszerűségével foglalkozik, populista döntéseket foganatosít – hangsúlyozták.

A vezetőség, ennek ellenére döntött, de még nagy a dilemma egy bizonyos területen a nagyvállalatokkal kapcsolatban. Összesen 494 olyan cég dolgozik Szerbiában, amely ebbe a kategóriába tartozik, ezek 295 ezer embert foglalkoztatnak. Az államfőnek az a véleménye, hogy ezek közül soknak semmilyen támogatásra nincs szüksége a fennmaradáshoz, s azon túl a sikeres üzleteléshez, maga azonban arra az álláspontra helyezkedett: miért ne jutalmazná meg az állam ezeket a vállalatokat is, hiszen valamennyien állták a sarat a koronavírus okozta gazdasági visszaesés idején.

Nincs azonban semmilyen kétség azzal kapcsolatban, hogy a mikro-, kis- és a közepes nagyságú vállalkozások ismét részesülhetnek a kormány támogatásában. Az ezzel kapcsolatos intézkedés március 1-én lép életbe, három alkalommal törlesztenek minden foglalkoztatott után fél minimálbérnek megfelelő összeget. Ez azt jelenti, hogy összesen másfél minimálbért fizet ki az állam ezeknek a cégeknek. Az első kifizetésre április 1-jén kerül sor. Összesen 1,25 millióan vannak azok, akiket érint majd a kis- és közepes nagyságú vállalkozások számára jóváhagyott állami juttatás. Amennyiben a nagyvállalatok is segítséget kapnak végül, összesen 1,55 millió ember után adna támogatást az állam – számolt be a számadatokról az államfő.

NYÁRIG ÚJABB HELYZETELEMZÉS

Elmondta továbbá, hogy az utasszállító vállalatok is támogatásban részesülnek, buszonként 600 euróval dotálja ezeket az állam. Erre, véleménye szerint, azért van szükség, mert az autóbusz-vállalatok, buszállomások fennmaradása veszélybe került a koronavírus-járvány kitörését követő jelentős kiesés miatt. Ami a turistairodák dolgozóit illeti: ezúttal a három felezett minimálbérre számíthatnak az államtól, de a köztársasági elnök arra tett ígéretet: nyár előtt még egyszer elemzik a helyzetet, és megállapítják, külön ennek a szektornak szüksége lesz-e további segítségre a kormánytól.

Az állam szeretne a hitelek során a garanciák szavatolása révén is segíteni a vállalatoknak. Jelenleg egy 500 millió eurós garanciaalap áll a rendelkezésre, ezt egymilliárd euróra növelik, azzal, hogy a további 500 milliós keretből jóváhagyott összegek esetében az állam kész még több rizikót vállalni a garancia szavatolása érdekében.

HATVAN ALATT MARADUNK

Vučić reményének adott hangot, hogy az új intézkedéscsomag is hozzájárul majd a bruttó hazai termék növekedéséhez. Mint mondta, az Egyesült Államok gazdaságát továbbra is könyörtelenül tépázza a pandémia, az európai országokban sem lesz akkora a gazdasági növekedés, mint arra számítottak néhány hónappal korábban. Szerinte ezért fontosak az új támogatások, Szerbia azért fog harcolni, hogy 2021-ben is a legmagasabb gazdasági növekedést könyvelje el a kontinensen. Ami a világviszonylatokat illeti: az idén csak Kína és egyes indokínai államok jegyeznek majd jelentősebb GDP-növekedést.

Arról biztosított mindenkit, hogy az ország megőrzi pénzügyi stabilitását az újabb dotációk ellenére is, nem fogja az államadósság meghaladni a maastrichti 60 százalékos szintet. Ez kiváló eredménynek számít, figyelembe véve, hogy Olaszország államadóssága a GDP 158,5, Németországé 88, Franciaországé 115, Spanyolországé 117, Szlovéniáé 87, Horvátországé 85 százalékát teszi ki.

SEGÍTSÉG HELYETT MAGAMUTOGATÁS?

Miközben a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja (PUPS) üdvözölte az állam újabb intézkedéscsomagját, olyan vélemények is elhangzottak, amelyek helytelenítik azt. Ljubomir Madžar közgazdász példátlannak és nem megfelelőnek minősítette a döntést, amellyel a polgároknak és a nyugdíjasoknak segélyt osztanak majd. Szerinte növekszik az államadósság, a költségvetésben nincs elég pénz. A mindenkit érintő támogatásnak sem szociális, sem gazdasági jellege nem lehet, a segítségnek mindig meghatározott kategóriákat kell érintenie. A közgazdász szerint a nagycsaládosokat egyenesen megkárosítják az új rendeletek. Csak „Szerbia ura” tudja, miért kell most ismét megismételni a tavaly tavaszi, választások előtti hibát, akkor 100, most 60 eurót folyósított az állam, jegyezte meg, s hozzátette, a világon nincs ilyen intézkedés. A nyugdíjasoknak sem egyforma segélyt kellene folyósítani, mert vannak nagy nyugdíjjal és vannak a megélhetéshez sem elegendő nyugdíjjal rendelkezők is – állapította meg.

Goran Radosavljević, a belgrádi FEFA közgazdasági magánegyetem tanára szerint egyszerű populizmus az új intézkedéscsomag: az állam pontosan tudja, mely ágazatokat sújtotta a legnagyobb mértékben a járványhelyzet, mégsem ezeket támogatja, hanem mindegyiket. A turizmus, vendéglátóipar és szolgáltatások ipara érdemelnek jelentős, szelektív támogatást, hangsúlyozta, de az államvezetőség a népszerűség mellett szavazott.