2024. április 25., csütörtök

Kevesebb pezsgő durrant tavaly

Tavaly március óta nem volt sok lehetőség az ünneplésre, ha mégis volt rá esély, akkor az inkább csendesebb és visszafogottabb körülmények között történt. A különböző vendéglátóipari egységek zárva voltak, a pezsgős vacsorákra legtöbben csak könnyes szemmel emlékeztek vissza, mint a dicső múlt egy kis szeletére. Az elmúlt egy év többnyire meg nem történt eseményei természetesen a pezsgő fogyasztására is hatással voltak. A franciaországi CIVC termelői szövetség bejelentése szerint a múlt év során 18 százalékkal esett vissza a pezsgő eladása. Ez valamennyivel kedvezőbb eredmény mint amire ősszel számítottak, a fogyasztás főleg az év végén növekedett, feltételezhetően a szilveszteri buliknak köszönhetően. Az év végi eredményeket figyelembe véve tavaly 245 millió üveg pezsgő talált gazdára, ez valamivel kevesebb mint a 2019-ben eladott 300 millió palack pezsgő.

Értékét tekintve az első előrejelzések szerint a pezsgő értékesítése tavaly körülbelül egymilliárd euróval csökkent, vagyis 4,0 milliárd euróra esett vissza a CIVC szerint.

A koronavírus terjedésének visszaszorítását célzó intézkedések bevezetését követően az egyesület még azt jósolta, hogy az éves forgalom az addigi eredmények mintegy harmadára csökken, az értékesítés pedig 1,7 milliárd euróval esik vissza. Jóslatuk nem vált be.