2024. március 28., csütörtök

Ingyen házak az ifjú pároknak

Szerbiát évek óta sújtja a lakosságcsökkenés, és az állam reménytelenül küzd a kedvezőtlen statisztikai mutatók helyreállításával. A jelenlegi legnagyobb kihívás, a falusi környezet újjáélesztése, valamint a fiatalok itt-tartása az ország határain belül, vagyis az elvándorlás megállítása.

Már hetekkel ezelőtt szóbeszéd tárgyát képezte Milan Krkobabić regionális fejlesztéssel megbízott miniszter médiának adott nyilatkozata, amely szerint az állam újabb gazdasági intézkedéseket fontolgat. A hét elején hivatalos megerősítés is érkezett a kósza információkról, Krkobabić bejelentette, hogy nyilvános pályázat útján 150 ezer, évek óta üresen tátongó, udvarral is rendelkező falusi házat osztanak ki az ifjú házasok között – írja a B92.

– A fiatalok számára a lakhatás biztosítása kulcsfontosságú tényező, amelynek megvalósításában az államnak is segítenie kell, ha már lehetősége mutatkozik rá – jelentette ki a regionális fejlesztési miniszter.

Krkobabić elmondása szerint hamarosan újabb kezdeményezés indul, mely révén az állami tulajdonban lévő földterületekből is részesedhetnek a fiatalok.

– A közeljövőben a stratégiai mezőgazdasági termék garanciaalapját is meg kell határozni, amikor ez megtörténik, a mezőgazdasági termelő már tudni fogja végre, hogy miért is dolgozik – mondta el Krkobabić.

A miniszter azt is elmondta, hogy a rurális vidék problematikája sokkal szerteágazóbb mint a mezőgazdaság. A vidéki, falusi élet terén rengeteg teendő vár még megoldásra, a kulturális életre, az infrastruktúrára, a társadalmi és közösségi életre vonatkozóan.