2024. április 25., csütörtök

A járvány miatt kevesebb a véradó

Szerdán zárul a szabadkai Vöröskereszt e havi véradási akciósorozata

A szabadkai Vöröskereszt kedden véradási akciót szervezett a Vegyészeti–Technológiai Középiskolában, szerdán pedig a Pionir édességgyár dolgozói adhatnak vért a szervezet munkatársainak. Ez utóbbi eseménnyel zárul a Vöröskereszt januárra előirányzott véradási akciósorozata.

Az év első hónapjának eseményeit Sebők Zsolt, a Vöröskereszt munkatársa foglalta össze lapunknak.

– A véradási akcióinkat a Szabadkai Közkórház vérellátó osztályával együttműködve végezzük. Az éves tervet a kórház munkatársai állítják össze. Ezt mi is megkapjuk, és ehhez tartjuk magunkat. Természetesen ez a terv változhat, vagy valamilyen okból kifolyólag akár akciók is elmaradhatnak. Ebben a hónapban, beleszámolva a Pionir édességgyárban tartandót is, összesen öt véradási akciónk volt. A gyárban megtartott akciónk egyébként kizárólag az édességgyár dolgozóinak van előirányozva, tehát a létesítmény portáján önkéntes véradót nem engednek be – nyilatkozta lapunknak a Vöröskereszt munkatársa.

A véradási akciók a következő hónapban folytatódnak (Gergely Árpád archív felvétele)

A véradási akciók a következő hónapban folytatódnak (Gergely Árpád archív felvétele)

Sebők Zsolt a Vegyészeti–Technológiai Középiskolában megrendezett véradásról elmondta, hogy az szintén zárt jellegű volt, tehát az akció során csak az iskola tanulói adhattak vért. Hozzátette, hogy korábban az iskolákban megrendezett véradásokon előfordult, hogy nemcsak az iskola diákjai, hanem például a szülők is adtak vért. A koronavírus-járvány és a járványügyi előírások miatt azonban az oktatási intézményekben megszervezett véradási akciók jelenleg szigorúan zárt körűek. Az említettek mellett január folyamán még Tavankúton, Csantavéren, múlt héten pedig a Vasutas-településen tartottak véradási akciót. A véradók száma azonban a korábban megszokottakhoz képest elmarad.

– Számokban vagy százalékban nem szeretném kifejezni, de általánosságban elmondhatom, hogy érezhetően visszaesett a véradók száma. Akcióinkon nem jelennek meg annyian, mint a korábbi években. Az emberek talán félnek. Ez mind a járványhelyzetnek tudható be. Az akcióink során egyébként minden járványügyi előírást betartunk, tehát belépés előtt megmérjük a testhőmérsékletet, kezet fertőtlenítünk, a maszk viselete pedig kötelező. Ezeket a szabályokat már egyébként mindenki ismeri, így a betartásukkal nincsenek gondok – mondta Sebők Zsolt.

Véradási akciókra a következő hónapban is sor kerül. Előreláthatóan február 9-én a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában kerül sor várhatóan zárt körű véradásra, majd másnap Hajdújáráson tartanak egy véradási akciót.