2024. április 19., péntek
GUNARAS

Az Univerzum eredményeiről, terveiről

A gunarasi ifjúsági klub aktivitásainak szintje tavaly elmaradt a korábbi évekéhez képest – Az idei tervekkel is óvatosak a fiatalok

A gunarasi Univerzum Ifjúsági Klub pár évvel ezelőtt alakult meg, de rohamosan fejlődött, és szép eredményeket ért el. Tagjai a civil élet aktív szereplői lettek, komoly rendezvényeket szerveznek, edzőtermet üzemeltetnek, és együttműködnek más civil szervezetekkel is. Tavaly a járvány az ő munkájukra is rányomta bélyegét. Kovács Viktor, az ifjúsági klub elnöke arról számolt be, hogy noha kevés dolgot lehetett csinálni, azért mégis voltak aktivitásaik az év során.

Kovács Viktor, az ifjúsági klub elnöke

Kovács Viktor, az ifjúsági klub elnöke

Mint minden más civil szervezetnek, sajnos nekünk is elég rosszra sikeredett a múlt év. Sok mindent nem tudtunk megszervezni, például a legnagyobb eseményünket, a gunarasi majálist sem. Ezt öt hónapig szerveztük, és első alkalommal szerepelt volna külföldi fellépő. A szigorítások miatt az eseményt le kellett fújnunk, ami viszonylag rosszul érintett bennünket. Sok háttérmunka volt benne, és ezzel egy újabb lépcsőfokot léptünk volna. Sikerült megvalósítanunk néhány projektumot más civil szervezetekkel közösen, mint pl. a hagyományos tojásfestést a Gunaras Jövője Civil Szervezettel. Ezt a közösségi teremben szoktuk megtartani a gyerekeknek, tavaly viszont nem tudtuk megvalósítani, ezért áthelyeztük az online térbe. Élő videó formájában tartottuk a foglalkozást, a gyerekek pedig odahaza követték. Igazából ez volt az első esemény, amelyet tavaly véghez tudtunk vinni. Emellett a helyi közösségnek segédkeztünk a kijárási tilalom idején, többek között ügyeletet tartottunk. A lakosok betelefonálhattak, ha valamilyen problémájuk volt, az időseknek pedig beszereztük a gyógyszereket, bevásároltunk a boltban. Segítettünk a tűzoltóságnak is a közterületek fertőtlenítésében. A nyár elején, amikor kicsit feloldották a korlátozásokat, munkaakciót szerveztünk. A Gunaras bejáratánál lévő kis hidat újítottuk fel, rendbe tettük a környéket, és átfestettük a korlátot. A klub tagjaival ez volt az első együtt töltött minőségi idő, hiszen a munka után egy kicsit szórakoztunk is. Ez egy kis fényt vitt az évbe – mondta el az elnök, majd azzal folytatta, hogy miután ismét bevezették a szigorításokat, ugyancsak leálltak a tevékenységeik. A gunarasi falunap és szántóverseny szervezésében szoktak aktív szerepet vállalni, de ezek a rendezvények elmaradtak. Az év vége felé a karácsonyi vásár egy nagyobb esemény, amit ugyancsak le kellett mondani. Viszont pályázati eszközökből a Gunaras Jövője Civil Szervezettel közösen 200 karácsonyi csomagot vásároltak a gyerekeknek. Így a gunarasi iskola minden tanulója kapott csomagot – számolt be Kovács, majd arról is szólt, hogy az ifjúsági klub edzőtermét az év nagy részében üzemeltették. A helyiek és a környező települések lakói is használják a termet, természetesen csak korlátozások mellett. Korábban heten lehettek egyszerre az épületben, most viszont csak hárman.

Tavaly mindössze egy munkaakciót valósított meg az Univerzum

Tavaly mindössze egy munkaakciót valósított meg az Univerzum

Ez az év is bizonytalanul indult, ezért egyelőre nem terveznek eseményeket.

A gunarasi majálist nem fogjuk olyan szinten megszervezni, mint a tavalyit, viszont ha az előírások megengedik, akkor rövid idő alatt is megszervezünk egy kisebb rendezvényt. Erre vannak pénzeszközünk, viszont sok munkát nem fektetünk bele, hogy ne csalódjunk akkorát, mint tavaly. Ennek tükrében a pályázatokon is inkább eszközbeszerzést próbálunk megvalósítani. Az edzőterembe még több sportszert szeretnénk beszerezni, pl. egy új futópadot. Az edzőterem mögötti udvart ki fogjuk takarítani, és egy kültéri edzőtermet szeretnénk kialakítani – mondta el Kovács, majd hozzáfűzte, hogy ezek a biztos terveik. A többi annak tükrében fog alakulni, hogy mit tesznek majd lehetővé a járványügyi előírások. Ha megnő a mozgásterük, és ismét lehet eseményeket szervezni, akkor bele fognak lendülni, mert nekik is hiányzik az együtt töltött idő – fogalmazott az elnök.