2024. április 20., szombat

Kiégett egy családi ház Padén

Személyi sérülés nem történt, az épület lakhatatlanná vált

Hétfő este Padén, a Szervó Mihály utca 84. szám alatt kigyulladt és kiégett Jovan Čongradski családi háza, amely lakhatatlanná vált, és a lakásban található minden ingóság elpusztult a tűzvészben, viszont szerencse a szerencsétlenségben, hogy személyi sérülés nem történt. A Padéi Önkéntes Tűzoltó-egyesület elnökétől, Komáromi Lászlótól megtudtuk, hogy a családi ház és a hozzáépített melléképület gyulladt ki. A tűzoltók kiérkezésekor a ház már teljes egészében égett, a lángok átterjedtek a lakóházzal egybeépített melléképület tetőszerkezetére is. Az esethez a helyi önkéntes tűzoltók két járművel és tizenkét tűzoltóval, míg a csókai hivatásosok két járművel és négy tűzoltóval vonultak a helyszínre. A tűzoltók négy vízsugárral fékezték meg a lángokat, majd megkezdték az utómunkálatokat. Komáromi László elmondta, hogy nem tudják, hogy mi okozta tüzet, de a családi ház belülről teljesen kiégett. Az épület plafonja sárból és nádból készült, amely kigyulladt és leszakadt, a megmaradt részeket viszont le kellett szaggatni, hogy megfékezzék a tűz továbbterjedését.

– A ház teljesen kiégett, és lakhatatlanná vált. A ház tetőszerkezetét megmentettük, mert a plafon nem engedte fel a lángokat, mi meg akkorra odaértünk. Sajnos elég későn, 18.30-kor jelezték a tűzesetet, amikor kiértünk, akkor már nagyon égett a ház. Kint voltak a mentők és a rendőrök. A tűzesetnek szerencsére nincs sérültje, a házban apa és harminc-egynéhány éves fia lakott, akiket a szomszédok húztak ki a tűzből, mert a fiatalember nem tudott járni. A tüzet járókelők jelezték nekünk, miután látták, hogy az egyik helyiség ablakán kicsapnak a lángok. Az önkéntes tűzoltók 21 órakor hagyták el a helyszínt, ahol két hivatásos tűzoltó maradt, hogy felügyelje a kiégett épületet, nehogy újra feltámadjon a tűz – közölte Komáromi László.

A kiégett háznál kedd reggel ott találtam Jovan Čongradskit, aki megmutatta, hogy mivé lett a tűzben a családi háza. A háromablakos ház utcai homlokzata kormos a füsttől, az ablakok betörve. Az udvari bejárati ajtón belépve még pusztítóbb látvány fogad, kiégett szobák. Egyedül az utcai szobában maradt meg néhány használhatatlanná vált bútor, a többi helyiségben minden elpusztult. Üszkös mestergerenda, szétégett ajtó- és ablakfélfák, a padlót a leszakadt és átázott plafon sáros maradéka borítja. A hétfő esti tűz után még mindig kormos háztulajdonos elmondta, hogy mindene odalett a tűzvészben. A házban nincs áram és víz, megmosakodni sem tud, de nincs is hova mennie. Elpanaszolta, hogy a ház lakhatatlanná vált, és nem tudja, hogy mit kezdjen vele, mert hatvanhat éves, és segélyből él, nincs pénze a javításra vagy az épület rendbetételére, és senkitől nem számíthat segítségre.