2024. április 16., kedd

Áprilisban rendezik meg a FEST-et

Egész nap lesznek vetítések – Tavaly kevés belgrádi fesztivált sikerült megtartani

A belgrádi FEST Nemzetközi Filmfesztivált a járványhelyzet miatt áprilisra halasztották. A tervek szerint a programot kisebb mozitermekben fogják megtartani. A programban szereplő összes filmet be fogják mutatni, ezért reggeltől a késő esti órákig lesznek vetítések. A szervezők az aktuális járványügyi intézkedésekkel összhangban fogják ,,megtölteni” a nézőteret.

Az idén legtöbb világszerte ismert filmes rendezvényt a megszokottól eltérő időpontban tartják. Például a Berlini Nemzetközi Filmfesztivált márciusra, az Oscar-díj átadását áprilisra, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált pedig júniusra halasztották. Az idei, 49. FEST-et valószínűleg április 2-a és 11-e között fogják megrendezni – áll a Cebef (Centar beogradskih festivala) közleményében.

Azt is bejelentették, hogy a 30. Belgrádi Nyári Fesztivált (Belef) feltehetőleg június végén vagy július elején fogják megtartani.

Tavaly a legtöbb belgrádi rendezvény elmaradt, így az idén duplán kellene megszervezni ezeket. A BITEF-et tavaly rövidített formában szervezték meg, háromnapos programmal. A tervek szerint az idén összevonják az 54. és az 55. fesztivált. A Belgrádi dokumentum- és rövidfilmek fesztiválja és az 58. Oktobarski salon (Októberi szalon) tavaly elmaradt, viszont az utóbbit valószínűleg a nyáron fogják megrendezni.