2024. április 19., péntek

Négy vajdasági díjazott

A Jó tanuló, jó sportoló elnevezésű pályázat felhívására több mint kétszáz Kárpát-medencei diák jelentkezett

Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága tavaly nyáron meghirdette a Jó tanuló, jó sportoló elnevezésű pályázatát, amely a külhoni magyar régiókban tanuló diákoknak szól. Ennek célja, hogy megtalálják azokat a diákokat, akik nemcsak a tanulásban, hanem valamely sportágban is jeleskednek. A felhívásra kiváló tanulmányi átlaggal rendelkező olyan általános és középiskolások, illetve egyetemi és főiskolai hallgatók jelentkezhettek, akik tanulmányaikat a külhoni régiókban végzik.

A legjobbak – külhoni régióként – megkapják Az év jó tanulója, jó sportolója címet, valamint pénzjutalomban részesülnek. A vajdasági, az erdélyi, a felvidéki, a kárpátaljai, a muravidéki és a horvátországi diákok, hallgatók tavaly augusztus végéig jelentkezhettek a pályázatra, és eddig kellett elküldeniük a kijelölt dokumentumokat a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy a Szülőföldön Magyarul Programhoz kapcsolódóan egy új felhívást hirdettek meg Jó tanuló, jó sportoló címmel, amely Az erős magyar közösségék tematikus évhez kapcsolódik.

A célunk az volt, hogy megtaláljuk azokat a külhoni magyar diákokat, akik a tanulás mellett valamely sportág területén – legalább megyei szinten – kiemelkedő teljesítményt értek el. Összesen 247 külhoni magyar fiatal nyújtotta be a jelentkezését, köztük 40 vajdasági. A pályázók között a legnépszerűbb sportág a labdarúgás volt, de sokan jelentkeztek a sí, a tenisz, az atlétika, a jégkorong, az úszás és a karate területén elért kiemelkedő eredményeikkel. A sok jelölés miatt úgy döntöttünk, hogy egy régióból több nyertest is meghirdetünk, akik mind 100 ezer forintos pénzjutalomban részesülnek. A legfiatalabb nyertes kilenc-, a legidősebb tizenkilenc éves. Az idei esztendő a nemzeti újrakezdés éve. A Nemzetpolitikai Államtitkárság több mint 170 millió forinttal támogatja az idén is külhoni magyar általános és középiskolásokat. Száz-százezer forint értékű sportszercsomagot juttattunk el több mint 1500 Kárpát-medencei iskolába. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni a diákok mindennapi sportolási lehetőségének bővítéséhez – emelte ki Potápi Árpád János.

Karakas Hedvig Európa-bajnok cselgáncsozó is köszöntötte a nyerteseket. Mint kiemelte, ezek a diákok hatalmas értéket képviselnek, hiszen egyszerre két területen is nagyon jól teljesítenek, vagyis az iskolában és a sportban is helytállnak.

Nagyon nehéz egyszerre két területen kitűnni, de ti különlegesek vagytok. Szorgalmatokkal, kitartásotokkal értéket és példát mutattok társaitoknak. Értéket közvetítetek az utánatok következő generációknak, és büszkeséget, örömöt szereztek szüleitek, hozzátartozóitok számára. Bármivel is fogtok foglalkozni az életetek során, higgyétek el, hogy profitálni fogtok ebből a kitartásból. Legyetek továbbra is kitartóak, céltudatosak, és valósítsátok meg az álmaitokat! – hangzott el Karakas Hedvig köszöntőjében.

A vajdasági diákok közül a magyarkanizsai Lengyel Kevin birkózó, a bezdáni Kővágó Levente kajakozó, a temerini Orosz András asztaliteniszező és a zentai Pék Zalán birkózó szerepel a díjazottak között.