2024. március 28., csütörtök

Pelemiš: Nincs ok a pánikra az új vírustörzs megjelenése miatt

Dr. Mijomir Pelemiš infektológus és a Válságstáb tagja szerint nincs ok a pánikra az új koronavírus-törzs megjelenése miatt. Hangsúlyozta, hogy továbbra is a megelőzés és a védőoltás felvétele a járvány elleni küzdelem kulcsfontosságú tényezői.

„Nem szabad pánikot kelteni a polgárok körében” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy eddig a tudomány csak annyit bizonyított, hogy gyorsabban terjed az új vírusvariáns.

A szakember emlékeztetett arra, hogy továbbra is szigorú óvintézkedések vannak hatályban, és ezeket tiszteletben kell tartani.
„A különféle vírustörzsek érdekesek a tudomány számára, hagyjuk a tudósokra. Amikor számunkra valamin fontosat bizonyítanak be, akkor azt alkalmazni fogjuk” – nyilatkozta Mijomir Pelemiš a Covid-kórházak igazgatóinak találkozója után.

Dr. Goran Stevanović, a Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikája igazgatója elmondta, hogy az újonnan azonosított fertőzöttek száma alapján a kórházi kapacitások csökkentéséről tárgyalhatnak. A Covid-kórházakban azon dolgoznak, hogy a más betegségekben szenvedő pácienseket is fogadni tudják, mondta.

Bejelentette továbbá, hogy hamarosan minden kórházban az oltással foglalkozó csapatok alakulnak, így gyorsabban haladhat az oltási folyamat.