2024. április 25., csütörtök

Negyed millió orosz védőoltás érkezik egy héten belül

Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára mai kijelentése szerint hét napon belül 250.000 Szputnyik V orosz vakcina érkezése várható, és a végéhez közelednek a tárgyalások az AstraZeneca gyártóval is 800.000 adag védőoltás megvásárlásáról.

A Szerbiai RTV-nek Đerlek kijelentette, hogy az államfő kijelentéseivel összhangban az AstraZeneca védőoltást Lengyelországon keresztül szerezzük be, ezenkívül újabb szállítmány érkezése várható Kínából is.

– Tegnap 11.700 adag érkezett, a jövő hétfőn újabb 9.300, február 15-én 40.900, február 22-én pedig 46.800 adag védőoltás érkezése várható a Pfizertől, azaz februárig 105.300 adag védőoltást szállít le ez a gyártó országunknak – mondta Đerlek.

A koronavírus brit törzséről szólva az államtitkár kijelentette, hogy nincs ok pánikra, de annál inkább óvatosságra. Az eddig engedélyezett, és használatban levő védőoltások eredményesek az új koronavírus-mutáns ellen is.

Đerlek szerint a járványhelyzet mérsékeltebb, mint egy hónappal ezelőtt, amikor 10.000 beteget ápoltak az ország kórházaiban, de az enyhítések ideje még távol van. A tegnapi adatok is figyelmeztetőek, és maximális fegyelmezettségre van szükség minden polgár részéről, különösen a vírus új változata miatt.