2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Az új vírustörzs nyomában

Mától csak az kaphatja meg a védőoltást, akinek van időpontja

Branislav Tiodorović, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja a Prva tv-nek nyilatkozva próbált részleteket közölni arról, mikor és hogyan került Szerbiába a SARS-CoV-2 úgynevezett brit vírustörzse, a B.1.1.7, illetve arról, hogy ez mikor derült ki. A korábban Nagy-Britanniából Szerbiába beutazó nőt a fertőzés tünetei okán tavaly december 31-én tesztelték, ám az, hogy a brit vírustörzzsel fertőződött, csak később derült ki – magyarázta Tiodorović, nem pontosítva, mikor volt az a később. Szavai szerint a helyzetet megfelelően kezelték, sikerült megtalálni és izolálni az összes személyt, akikkel az említett nő itthon kapcsolatba került.

– Tudatában kell lenni annak, hogy senki nem akadályozhatja meg a vírustörzs terjedését. Ezt nem azért mondom, hogy bárkit ijesztgessek, hanem azért, hogy mindenki felismerje, a sikeresnek minősíthető immunizáció ellenére a továbbiakban is elkerülhetetlen alkalmazni az eddigi óvintézkedéseket – fogalmazott Branislav Tiodorović.

A brit vírustörzs az eddig ismerthez képest gyorsabban terjed, nagyobb a fertőző ereje, és a halálozási arányt is negatívan befolyásolja – ezekkel az állításokkal kapcsolatban Tiodorović kifejtette: az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy ott, ahol nem alkalmazzák a vírus terjedését lassítani hivatott intézkedéseket, a vírus valóban gyorsabban terjed, és minél több a fertőzött, annál nagyobb a halálozási arány.

A szakértő vasárnap, néhány órával azt megelőzően, hogy az államfő megerősítette a brit víruszörzs jelenlétét, kifejtette: napok kérdése, hogy az új vírustörzset Szerbiában is kimutassák. 

A szerbiai illetékesek odafigyelnek a brit kutatási eredményekre – emelte ki Branislav Tiodorović, majd ismét leszögezte, hogy a brit vírustörzs okán nem indokolt a pánik. A 021.rs hírportál szerint Aleksandra Knežević, a Belgrádi Egyetem Orvostudományi Karának tanára azt mondta, hogy a nő, akinek Szerbiában elsőként mutatták ki a szervezetéből a brit vírustörzset, újvidéki illetékességű.

VÁLTOZNAK A SZABÁLYOK

Százszázalékos vakcináció – ekképpen nevezték el tegnap az immunizációnak azt a formáját, amely lehetővé teszi, hogy nemcsak azok kapják meg a védőoltást, akik korábban azt eUprava rendszerében, vagy az országos telefonszolgálat munkatársainál igényelték – ezt eddig 578 330-an tették meg –, és később időpontot kaptak, hanem mindenki, aki megjelenik az oltópontok valamelyikén – a helyszíni tudósítások napok óta arról tanúskodnak, hogy sok helyen kígyózó sorokban órákon át várakozik az embertömeg. Aleksandar Stojanovićot, a Palilulai Egészségház igazgatóját a Prva tv riportere egyebek mellett arról kérdezte, hogy ez a megoldás szerinte igazságos-e, hiszen két hete elkezdett működni a tömeges sorbanállás elkerülését lehetővé tevő rendszer. Az egészségház igazgatója szerint akkora az érdeklődés, hogy indokolt volt elállni az eUprava rendszerének szigorú alkalmazásától, illetve átállni a Százszázalékos immunizációra. Az igazgató elismerte, hogy talán valóban túlságosan nagy a tömeg az oltópontokon.

Alig néhány órával a Százszázalékos immunizáció indokoltságának ismertetése után a szerb kormány közzétette, hogy mától csak azok kapják meg a védőoltást, akik időpontot kaptak. A köztársasági kormány arra kéri a polgárokat, hogy az eUprava rendszerében, vagy telefonon (0800222334) igényeljék a vakcinát, majd várják meg, hogy oltási időpontot kapjanak. A kormányközlemény szerint a szabályok módosításával igyekeznek elejét venni a tumultusnak. 

Ana Brnabić miniszterelnök múlt kedden azt közölte, hogy tavaly december vége óta 1 054 950 adag oltóanyag érkezett Szerbiába. Egy nappal korábban Aleksandar Vučić  államfő megerősítette, hogy az ország 8 ezer adagnyi Pfizer–BioNTech-vakcinát átenged Észak-Macedóniának. Az országban a védőoltást eddig 217 800 polgár kapta meg – közölte vasárnap este a Pink tv műsorában vendégeskedve Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, mondván, hogy még 500 ezer adagnyi védőoltás áll rendelkezésre.

ÚJABB DILEMMA A VÉLT TÉNYEK TEKINTETÉBEN 

A Danas napilapban megjelent szerzői szövegében Zoran Radovanović epidemiológus azt állítja, hogy a SARS-CoV-2 következtében Európában valójában Szerbiában hunyt el az első személy, még a múlt év legelején, és nem Franciaországban február 15-én. „Azt tudjuk, hogy az első szerbiai Covid-pácienst március 1-jén vagy 6-án jegyezték – attól függően, hogy kit és mikor kérdeznek. Az szintén ismeretes, hogy az első halálesetet március 20-án jegyezték” – írja Zoran Radovanović.

– Az is tudvalevő, hogy a szerbiai álláspont okán nem boncolják a Covid-pácienseket, ám ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy egyéb boncolások alkalmával ne derüljön ki az, hogy az elhunyt szervezetében jelen volt a vírus. Ez történt 2020. február 5-én a Belgrádi Egyetem Orvostudományi Kara Igazságügyi Orvostani Intézetében, ahol a 12 szakértőből álló csoport egy, a szó szoros értelmében szegényembertől vett szövetmintát vizsgálva kimutatta a Covid–19-et. A külföldi recenzensek elfogadták a boncolás eredményét, és az arról szóló munka megjelent a Frontiers in Medicine szakmai folyóiratban. Az elhunyt már január végén fertőződött. Hogy mire várt a vírus több mint egy hónapig? Megtörténhet, hogy az első pácienseknél influenza volt a diagnózis, de csak találgathatunk, hogy mi is történt valójában – fogalmaz Zoran Radovanović.

STAGNÁLNAK A MUTATÓK

A vasárnap és a hétfő között eltelt 24 órában 1523 személynek a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét, 8779 tesztet végeztek el, a pozitivitás aránya pedig 17,35 százalék. Az említett egy nap alatt 19 Covid-páciens hunyt el, 3905 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 1,01 százalék. Az elhunytak egyike Predrag Marić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének volt parancsnoka, aki december vége óta küzdött a betegséggel.

Jelenleg országszerte 4512 Covid-pácienst kezelnek kórházban, mesterséges lélegeztetésre 176 páciensnek van szüksége.

Vajdaságban előző nap 241 volt az esetszám, 56 Újvidéken. A tartományban 10 815 az aktív fertőzések száma.

Kisebb szállítmány vakcina érkezett

A B92 hírportál összeállítása szerint tegnap kora délután 11 700 adagnyi Pfizer–BioNTech oltóanyag érkezett az országba. Nem hivatalos értesülések szerint a következő két hétben hetente 10 ezer–20 ezer adag érkezhet az említett vakcinából. A B92 tudni véli, hogy Aleksandar Vučić államfő tegnap azt mondta a miniszterelnöknek, hogy a következő 24 órában újabb kellemes meglepetés esedékes a védőoltások tekintetében.