2024. április 19., péntek

Újabb intézkedéscsomagot jelentett be az államfő

Aleksandar Vučić államfő a Szerbiai RTV műsorában új gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot jelentett be. Külön kiemelte, hogy májusban és novemberben minden állampolgár 30 euró támogatásban részesül, a nyugdíjasok pedig további 50 eurót kapnak. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok összesen 110 euró támogatást kapnak, hangsúlyozta az államfő. Elmondta továbbá, hogy az utasszállító vállalatok is támogatásban részesülnek, buszonként 600 eurót kapnak.

Az államfő a köztévé vendégeként a vakcinációról is beszélt. Eddig mintegy 320 ezer polgár vette fel a koronavírus-elleni védőoltást az országban, mutatott rá Vučić, aki hozzátette, hogy mindenki számára biztosítva lesz a második dózis is. Hangsúlyozta, hogy Szerbia 6,5 millió védőoltást rendelt meg és fizetett ki, de ezek nem érkeznek meg, mert – mint mondta – a világon háború zajlik az oltásokért. 

„A gond az, hogy nincs elegendő védőoltás a piacon” – mutatott rá Vučić, aki hozzátette, hogy egymillió adag vakcina érkezett Kínából, köszönhetően az országgal való jó kapcsolatnak.

Az elnök elmondta, hogy néhány nappal ezelőtt 11.700 adag Pfizer-féle védőoltás érkezett az országba, majd később további 10 ezer dózis. A napokban további két szállítmány érkezik a kínai vakcinából, mintegy 25 ezer adaggal.