2024. március 29., péntek

Szociális kártyák 2022 márciusától

A szociális kártyákról szóló törvényt nagy valószínűséggel a jövő év márciusától alkalmazzák Szerbiában. A törvényjavaslat hamarosan parlamenti eljárásba kerül, a törvény végrehajtására pedig 130 millió dinárt biztosítanak a köztársasági költségvetésből.

A törvény célja egységes jegyzékbe venni a polgárok adatait, hogy az illetékes szolgálatok naprakész adatbázissal rendelkezzenek. Az adatok elsősorban bevételeikre vonatkoznak, de kiterjednek a saját mellett a családi bevételre is. A szigorúan védett adatok alapján döntik el, kinek és mekkora támogatást nyújt az állam.

A szociális kártya tartalmazni fogja nem csak a polgár, hanem közeli hozzátartozói adatait is, mint amilyen a házastárs, a gyerekek, a másodfokú rokonok, de a gyám adatait is, amennyiben egy családi házban élnek, tudta meg a Danas.

Az illetékes intézetek megkapják a polgárok tulajdonában levő ingatlan vagyon adatait, annak értékét, a polgár vagyoni státuszát, a megadóztatott jövedelmét, vagy a nyugdíja összegét.

Mindezek az adatok elérhetőek lesznek a munkaügyi minisztérium, de az önkormányzati, a tartományi és a köztársasági szociális-védelmi szolgálatok részére is.