2024. március 29., péntek

Mekkora az ápolási segély és hogyan hozzájutni?

A nyugdíj- és rokkantságbiztosítási törvény szerint ápolási segélyre jogosultak a mozgásképtelen, a vak személyek, továbbá mindazok, akik külső segítség nélkül képtelenek önállóan táplálkozni, öltözködni, a lakhelyükön mozogni, valamint ide tartoznak a dialízisre szoruló biztosítottak is.

Az ápolási segély összegét 2021. január 1-jén 5,9 százalékkal növelték, így a havi támogatás 19.158,21 dinárt tesz ki. 2003 óta a nyugdíjhoz hasonlóan igazítják ki. Az érintett más bevételei nem befolyásolják ezt az összeget, tehát függetlenül a nyugdíja összegétől, vagy más esetleges bevételeitől, erre az összegre jogosult. Megeshet, hogy a Nyugdíj- és Rokkantságbiztosítási Alap felhatalmazott szervei úgy ítélik meg, szükséges az ellenőrző vizsgálat egy-egy személy esetében, ezt el is rendelhetik, de erre csak az érintett egészségügyi állapota miatt kerülhet sor – írja a Dnevnik napilap.

Az ápolási segélyre való jogosultság feltételeiről, a szükséges dokumentumokról az alap honlapján részletes leírás található (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje – az Obrasci menüpont alatt). A kitöltött kérvény mellett szükséges a megfelelő egészségügyi dokumentáció, a személyi okmány, a nyugdíjkivonat, és több más biztosítást igazoló okirat.