2024. április 23., kedd

A síremlékek védelmén a hangsúly

A háborús katonai emlékhelyek védelme képezi majd a következő időszakban a Magyarország és Szerbia közötti együttműködés egyik alapját – állapodott meg belgrádi megbeszélésén Pintér Attila magyar nagykövet és Darija Kisić Tepavčević foglalkoztatási, harcosügyi és szociálpolitikai miniszter.

Megállapították, hogy a két állam már korábban aláírt egy szándéknyilatkozatot a háborús síremlékek védelméről, aminek jelzésértéke volt a jövőbeli együttműködés kapcsán.

A járványhelyzettel kapcsolatos kérdéseket is megvitatták, Kisić Tepavčević köszönetet mondott Magyarországnak a Szerbiának nyújtott segítségért, egészségügyi felszerelésért a pandémia leküzdésében. Köszönettel tartozik Belgrád azért is, mert Budapest folyamatosan támogatja az európai integrációs törekvéseit – értékelte.

Pintér megállapította, hogy magasfokú kapcsolatrendszert alakított ki egymással a két szomszédos állam, a közös tettek skáláját azonban mindig lehet szélesíteni, a háborús emlékhelyek megőrzése  az egyik ilyen fontos lehetőség.