2024. április 25., csütörtök

Adócsalásért nyolc év börtön

A 150 000 dinárnál nagyobb hátralék már komoly büntetést von maga után

Szerbia lakosainak jelentős hányadát érinti a vagyon- és jövedelemadó emelkedésének híre. Sokan amiatt aggódnak, vajon rendelkeznek-e elegendő pénzzel a befizetés határidejének betartásához, mert ennek a túllépése késedelmi kamat felszámolását vagy akár büntetőeljárást vonhat maga után. A polgárok szorongása érthető, mert minden egyes túllépett nap után felszámolják a késedelmi kamatot, az adózást elkerülőkre akár 150 ezer dináros büntetés is várhat – írja a b92.

A vagyonadó növelése leginkább az ingatlan térbeli elhelyezkedésétől és építési idejétől, azaz korától függ. A világjárvány idején a legtöbb önkormányzat területén emelkedett az ingatlanok ára, és velük együtt növekedett a kiszabott adó is. A növekedés értéke inkább egyszámjegyű, 1 és 10 százalék között mozog, az ingatlan térbeli elhelyezkedésétől függően.

A vagyonadót negyedévente kell fizetni, az értesítések az adózás összegéről viszont menetrendszerűen pár hónapot késnek. Ennek ellenére fontos tudni, hogy a fizetési határidő nem változik. Az ingatlanadó megfizetésének minden késedelmes napja után az adózó évi mintegy 9,25 százalék kamatot fizet. Jelentős kisebbségben vannak azok az önkormányzatok, amelyek nem növelték az adót – írja a Blic biznis. Az ingatlanadó igen fontos tétel a helyi költségvetés fenntartásához, ezért ezen bevételek növelésének lehetőségéről aligha mond le bármelyik önkormányzat is.

A nagy bevétellel rendelkező polgárok rendszeres éves adóbevallása és a jövedelemadó fizetésének elmulasztása, illetve letagadása jelentős büntetést von maga után. Ez az adónem mindazokra a polgárokra vonatkozik, akik a 2019-es év folyamán több mint 2,7 millió dinárt, vagyis 22, 881 eurót kerestek éves szinten, tehát mintegy 1906 eurót havonta. A büntetés kirovásának több alapja lehet, a magánszemélyek 15 000–150 000 dinár pénzbírságot is fizethetnek, ha az adóhatóságnak nem adják át adóbevallásukat törvényes időn belül, nem valós információkat közölnek a hatósággal, illetve nem írják alá vagy hibákat vétenek a bejelentésben. A tetemes pénzösszegek kifizetése mellett akár három év börtönbüntetéssel is sújthatja a bíróság azokat, akiknek az adóhátraléka túllépi a 150 ezer dinárt. A büntetés párhuzamosan növekszik az adó értékével, 1,5 millió dináros összeg esetében akár 5 év börtönbüntetést is kiszabbhat a bíróság, akik pedig több mint 7,5 millió dináros adó kifizetését kerülnék el, akár 8 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Az adóhatóság nem kíméli az ingatlanok bérbeadóit, de a bérlőket sem. Becslések szerint Szerbiában mintegy félmillió ingatlanban élnek albérlők, és mindössze 1 százalék bérbeadó fizet adót.

A törvény szerint a szerződés megkötése után a bérlő köteles az adóhivatalnál bejelenteni az ingatlan bérlését. A lakás bérléséből származó jövedelem adója a bérleti díj éves összegének 20 százaléka. A bérbeadók 5000–150 000 dinár összegű bírságot fizethetnek az adófizetések elmulasztása miatt, és ha a járulék összege meghaladja a 150 000 dinárt, akár börtönbüntetéssel is sújtható. A bérlők büntetése 20 000 és 50 000 dinár között mozog.

Jó hír a fegyvertulajdonosoknak, hogy csökkent a fegyveradó azok számára, akik több pisztolyt és puskát tartanak. Egy viselési engedéllyel ellátott fegyverért jelenleg 18 280 dinárt kell fizetniük a tulajdonosoknak, míg minden további nyilvántartott fegyverért évente 3670 dinárt. A fegyverhordozási engedéllyel rendelkező tulajdonosnak 25 000 dinárt kell fizetnie három pisztolyért évente.