2024. április 24., szerda

Áprilisban nyílik az első idei kiállítás

A járványhelyzet ellenére sikeres évet zárt az újvidéki Matica srpska Képtár

Jelena Ognjatović, az intézmény szakmunkatársa elmondta, hogy a Matica srpska Képtár 2020 elején dinamikus és sikeres évre számított, és számos kiállítást, valamint egyéb programot tervezett, készített elő, ám a koronavírus-járvány márciusi megjelenése módosította az elképzeléseket, és a galéria mindennapjait is. A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, gyorsan alkalmazkodtak az előállt helyzethez.

– Az új körülmények arra ösztönöztek bennünket, hogy gyorsan cselekedjünk, új módon vegyük fel a kommunikációt a látogatókkal, a művészet iránt érdeklődőkkel. Ez azt eredményezte, hogy a képtár a virtuális térbe költözött, aktívabbak voltunk a közösségi oldalakon, valamint a galériában kevesebb eseményt szerveztünk meg, korlátozott számú látogatóval – közölte Ognjatović.

Dr. Snežana Mišić programigazgató kifejtette, a nehéz körülmények ellenére a Képtár kiváló eredményeket ért el. A múlt évben négy kiállítást szerveztek, ezek közül kettőt a galériában tartottak meg, egyet a régióban, egyet pedig online.

– Ezenkívül 12 publikációt adtunk ki, nemzetközi konferenciákat szerveztünk, új oktatási programokat indítottunk el a gyermekek számára, számos rendezvényen vettünk részt és több programot sikeresen megvalósítottunk a látogatók számára, mind a képtárban, mind virtuálisan – mondta Mišić.

Dr. Tijana Palkovljević Bugarski, a Matica srpska Képtár vezetője kiemelte, hogy az Éld a művészetet mottóval kezdik az évet, már megvan az idei munkaterv, a kiállítások megrendezését áprilisban kezdik el, de februárban már szerveznek oktatási és családi programokat.

– Az első kiállításra áprilisban kerül sor, ez az Identitás: a nők ábrázolása a szerbiai festészetben az 1900 és 1941 közötti időszakban című tárlatunk lesz, majd júliusban Nikola és Radmila Graovac ajándékgyűjteményét mutatjuk be. Nyáron a DDOR vállalat művészeti kollekcióját láthatja a nagyközönség, amellyel felhívjuk a figyelmet a kulturális örökség megőrzésének a fontosságára. Ősszel két tárlatot tartunk, szeptemberben a Kaleidoszkóp: művész–gyűjtő–kritikus elnevezésű kiállítást, októberben pedig az európai formátumú szerbiai szimbolizmusnak szentelünk egy nagyszabású kiállítást. Az évet Az újvidékiek választanak című tárlattal zárjuk decemberben.