2024. március 28., csütörtök

Középpontban a szerelem

Bálint-napi irodalmi és képzőművészeti pályázat

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ több mint két évtizede szervezője, lebonyolítója a Bálint-napi irodalmi pályázatnak. A pályázat célja, hogy ösztönözzék a magyar gyerekeket, fiatalokat, hogy szeressék, vigyázzák és főleg használják irodalmi magyar anyanyelvüket. Tegyék ezt úgy, hogy papírra vetik gondolataikat a szeretetről, szerelemről vers vagy próza formájában. A Bálint-napi pályázat községi jellegű, a Topolya község területén lévő (Topolya, Zentagunaras, Gunaras, Bácskossuthfalva, Pacsér, Bajsa) általános és középiskolás tanulók részére írják ki. Minden jó íráskészségű tanuló pályázhat az általános iskola 4. osztályától a középiskola 4. osztályáig. A fogalmazásokat, verseket szakmai zsűri (magyartanárok, irodalmárok, újságírók) bírálja el és a legjobb pályamunkákat gazdag könyvjutalmakkal díjazza. A pályázat 2019-től kibővült: a szerelmes versek, magyar népmesék ihlette illusztrációkat, pályamunkákat neves képzőművészek, rajztanárok bírálják el.

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ 21. alkalommal hirdeti meg a Bálint-napi irodalmi és képzőművészeti pályázatot a Topolya község területén lévő általános és középiskolás tanulók részére. Az irodalmi pályázat témakörei:

1. Nemes Nagy Ágnes halálának harmincadik évfordulója kapcsán: Nemes Nagy Ágnes: Szeretlek – verselemzés (A vers megtalálható a konyvtar.dia.hu portálon) https://konyvtar.dia.hu/html/muvek/NEMESNAGY/nemesnagy00386/nemesnagy00572/nemesnagy00572.html
2. Udvarlási szokások három nemzedéken át. Kérdezz, kutass! Hogyan találtak egymásra a nagyszüleid, a szüleid, s ezekből a régi hagyományokból, szokásokból mára, a Te generációdban mi maradt meg?
3. Szerelmi szólások, közmondások, hiedelmek, babonák, praktikák… Gyűjtsd be őket, és magyarázd meg jelentésüket. Ha esetleg Te is kipróbáltál ezt-azt, írd meg ebbéli élményedet!
4. Szabadon választott írás, melynek témája a szerelem.
Az irodalmi pályázaton az általános iskola 5. osztályától a középiskola 4. osztályáig vehetnek részt a tanulók.

A képzőművészeti pályázaton az általános iskola alsós tanulóinak feladata egy mese illusztrációja. A képzőművészeti pályázat témái: 85 éve született és 1 éve hunyt el Csukás István író, költő. Emlékezzünk nagyszerű alkotásaira! Pl.: Süsü a sárkány, A Nagy Ho-ho-ho horgász, Pom Pom összes meséi, Mirr-Murr kandúr kalandjai…, vagy egy magyar népmese szerelmi témájának illusztrálása.
A munkákat a Kodály Zoltán MMK-ba (Gorica épülete) kell elküldeni (24300 Topolya, Vuk Karadžić u. 1. sz.). Beérkezési határidő: 2021. február 5. (péntek). Érdeklődni a 711-554-es, illetve a 064/ 24-646-79-es telefonszámon lehet.
Az ünnepi díjkiosztás február 12-én (pénteken) lesz 18 órakor Topolyán a Művelődési Házban.
A pályázatra beérkezett fogalmazásokat 3 csoportban értékelik: 5. és 6. osztály, 7. és 8. osztály és középiskolások korcsoportja.
A képzőművészeti alkotások kategóriája:1. és 2. osztály, valamint 3. és 4. osztály.
Szervező: az Aurora Beszédművészeti Műhely és a Kodály Zoltán MMK.