2024. április 24., szerda

Online előadások a termelők számára

Egyelőre bizonytalan minden tömegeket vonzó rendezvény, így a hagyományos disznóvágás és a parasztolimpia megtartása is Topolyán

A Topolyai Gazdakör a járványügyi előírások miatt az idén nem tudja megtartani szokásos, általában sok termelőt vonzó összejöveteleit. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által kezdeményezett és szervezett online előadásokon vesz majd részt a tagság. Az online előadásokat keddenként és csütörtökönként tartják meg. A világhálón keresztül élőben követhető. Az elsőt már meg is tartották és a videomegosztó csatornán visszanézhetik mindazok, akik élőben nem tudták követni. Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár az igényelhető támogatásokról tartott ismertetőt.

Tomik Nimród, a topolyai egyesület alelnöke elmondta, hogy az egyesületnek számos tagja és szimpatizánsa van, és szem előtt tartják az ő egészségük megvédését, ezért a közeljövőben sem terveznek még tömeges rendezvényeket szervezni. Az év ezen időszakában a hagyományos disznóvágás és disznótor a Gazdakör szervezésében nagyon sok embert vonzott, de a közeljövőben ennek megtartását sem tervezik. A legoptimistább forgatókönyv szerint talán valamikor a tavasz folyamán meg lehet tartani, de erről majd később születhet meg az esetleges döntés a járványgörbe alakulásának függvényében. A legnagyobb tömegeket vonzó, legnépszerűbb rendezvény, a parasztolimpia pedig augusztus végén esedékes, de egyelőre nehéz előre tervezni és eldönteni, hogy megszervezzék-e ebben az évben a rendezvényt. 

A topolyai Gazdakör alelnöke azt is elmondta, hogy ami a növénytermesztést illeti, egy jó évet zárhattak a termelők. Elsősorban azért, mert régen voltak ilyen kedvező árak a terménytőzsdén. Az ősszel elvetett gabonafélék állapota is kielégítő, van most elég nedvesség a talaj felső rétegeiben. A fagyok sem tettek kárt a növényekben, jó kondícióban vannak a növények. Sokan már a fejtrágyázásra készülnek, van ahol már az agrotechnikai művelet megkezdésével is próbálkoztak. A fejtrágyázás optimális ideje azonban február. A búza, az árpa és az egyre nagyobb területeket elfoglaló olajrepce is jól áttelelt eddig. Tomik elmondása szerint nem csak a terményárak, de a műtrágyafélék ára is emelkedőben van. Ehhez valószínűleg a koronavírus miatti különféle korlátozások is hozzájárulnak.

A Gazdakör elnöke elmondta azt is, hogy a jószágpiacon a szokásos szezonális trend mutatkozik meg, hiszen az évnek ebben a szakaszában a vágósertés ára esni szokott, és most is ez történt. A hízósertésekért 125-130 dinárt fizetnek jelenleg a felvásárlók, ami viszonylag alacsony ár. A kifizetés viszont időben történik. A malacok ára az ősszel volt mélyponton, amikor mindössze 160 dinárt fizettek érte, majd az újévi malacsütés időszaka felpörgette a keresletet és 220 dinárra emelkedett az ára. A szarvasmarhák iránt viszont továbbra is nagyon gyér a kereslet. Még most sem rendeződött a helyzet, jóformán nincs kereslet a vágómarha iránt, akinek van, csak nehézségek árán és áron alul tudja értékesíteni.